STARI VIRUS NAM SE VRAĆA: Ministarka zdravlja apelovala da SE PRIMI OVO! Evo i koliko beba je primilo BSŽ i što ne mogu sve!
Foto: Privatna arhiva

spremite se

STARI VIRUS NAM SE VRAĆA: Ministarka zdravlja apelovala da SE PRIMI OVO! Evo i koliko beba je primilo BSŽ i što ne mogu sve!

Društvo -

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić upozorila je danass straije i sve s hroničnim bolestima da se vakcinišu protiv gripa jer ove sezone će ga biti.

- Naš stari grip se vraća te je moj savet svim pacijentima koji imaju hroničnu bolesti, starijim sugrađanima koji su nežnijeg zdravlja. Molim vas idite kod vašeg lekara opšte prakse, posavetujste se s njim, primite vakcinu protiv gripa i onu protiv kovida - kazal je Grujičićeva posle otvaranja konferencije Evropskog udruženja za gornji digestivni sistem.

Ona je izjavila i da je do sinoć polovina dece iz unutrašnjosti koja su rođena u GAK "Narodni front" u Beogradu, a koja su umesto "be-se-že" vakcine primila fiziološki rastvor, vakcinisana.

izbori 2022, glasanje, Danica Grujičić
foto: Uroš Arsić/Mondo

- Vakcinisano je 45 dece u unutrašnjosti i za sledeću nedelju je planirano još 40. Njih ukupno ima 90, a desetoro dece trenutno ima kontraindikacije, da li neku malu prehladu ili nešto slično, njihovi pedijatri će odlučiti kada će dobiti vakcinu. Ponavljam da nije kasno da dobiju do kraja prve godine života i da se na svu sreću ništa strašno nije desilo, da nije bilo nikakvih dodatnih supstanci u fiziološkom rastvoru, koje bi eventualno izazvale alergiju ako se daje brzo ponovo. Znači, nikakve opasnosti nema. Propust jeste i kao što ste videli, ne želimo ništa da krijemo. Uvek ćemo saopštiti šta se desilo jer mislimo da je to najvažnije - rekla je prof. Grujičić i dodala da će podaci o broju vakcinisane dece iz Beograda, u "Frontu" biti saopšteni tokom dana.

Podsetimo, 600 beba koje su rođene između i otpuštene iz "Fronta" između 16. septembra i 17. oktobra ove godine csu umesto "be-seže" vakcine greškom primile fiziološki rastvor.

A povodom zatvaranja intenzivne nege u Dečjoj bolnici u UKC Niš jer je pet beba dobilo RSV virus, od kojih su dve bile životno ugrožene, ministarka je rekla da iz drugih kliničkih centara nema nikakvih informacija da se nešto slično dešava i navela da je u Nišu predepidemijsko stanje. Zbog toga se sva deca koja zahtevaju intenzivnu negu šalju iz južnih delova Srbije u Beograd.

- Hvala bogu bebe su dobro, to su stvari koje se dešavaju, a posebno u državnom zdravstvu treba ih svesti na minimum - kazala je prof. Grujičić.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track