PRINC FILIP KARAĐORĐEVIĆ TRAŽI: Vreme je da kralj Petar II Karađorđević dobije svoju ulicu u Beogradu!
Foto: Kurir

PRdlog

PRINC FILIP KARAĐORĐEVIĆ TRAŽI: Vreme je da kralj Petar II Karađorđević dobije svoju ulicu u Beogradu!

Društvo -

Princ Filip Karađorđević smatra da je vreme da srpska prestonica dobije ulicu Kralja Petra Drugog.

kralj Petar II Karađorđević
foto: Wikipedia

- Na današnji dan 1970. godine, u egzilu u kome je proveo većinu svog života, konačno je svoj mir našao moj deda Kralj Petar II, poslednji Kralj Jugoslavije, glavnokomandujući oružanih snaga Jugoslovenske vojske u otadžbini i van otadžbine, simbol demokratskih i slobodarskih tradicija svog naroda, borac protiv ekstremnih ideologija nacizma, fašizma i komunizma, moj deda. Vreme je da Beograd dobije ulicu Kralja Petra Drugog i ovom prilikom pozivam Grad Beograd da ispoštuje svoju odluku, donetu od strane Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica broj S-17-015-12/2015 od 15.07.2015. godine, i dodeli ulicu Kralju Petru II - navodi se u saopštenju princa Filipa Karađorđevića.

Petar Drugi Karađorđević, kralj Petar Drugi Karađorđević
foto: Instagram Printscreen/Royal Serbia

Dodaje se da je tragična sudbina prvog među Karađorđevićima rođenog da bude kralj, svetske okolnosti, pritisci i nepravde kojima je bio izložen, učinile da život okonča vrlo mlad, već u 47 godini, daleko od svoje otadžbine i rodnog Beograda.

- Vrednostima koje je nosio naučiću svog sina Stefana, koji je, za razliku od mene, rođeni Beograđanin kao i njegov pradeda. Srećan sam što jedna osnovna škola u Beogradu, podignuta 1931. godine velikodušnom donacijom moje prabake Kraljice Marije, ponovo nosi naziv "Kralj Petar II Karađorđević" - naveo je princ Filip.

Kurir.rs

Bonus video:

03:36

BIVŠI ČLAN KRUNSKOG SAVETA OTKRIO TAJNE PORODICE KARAĐORĐEVIĆ:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja