MOG SINA VRŠNJAK GODINAMA ŠUTIRA, VREĐA I GURA: Psiholog mi na to kaže da NAUČIM DETE DA TRPI NASILJE! Majka iz Beograda ogorčena
Žrtva vršnjačkog nasilja / Ilustracija, Foto: Viacheslav Chernobrovin / Panthermedia / Profimedia, Ilustracija

BRUTALNO

MOG SINA VRŠNJAK GODINAMA ŠUTIRA, VREĐA I GURA: Psiholog mi na to kaže da NAUČIM DETE DA TRPI NASILJE! Majka iz Beograda ogorčena

Društvo -

Majka četvrtaka beogradske OŠ "Borislav Pekić" tvrdi da rukovodstvo škole vršnjačko nasilje gura pod tepih i ne zna kako taj problem da reši

Moj sin ide u četvrti razred OŠ "Borislav Pekić" u Beogradu, a od prvog razreda trpi nasilje od đaka iz razreda, koji ga stalno vređa, gura, šutira, ponižava, a jednom ga je čak i davio na vrhu stepeništa na drugom spratu škole, tvrdi za Kurir majka ugroženog četvrtaka.

Odlučila je da se odazove kampanji Kurira "Stop vršnjačkom nasilju" ogorčena jer je, kako kaže, u školi više puta ukazivala na problem, a umesto da se s malim nasilnikom pozabave, njoj su poručili da "nauči dete da trpi nasilje".

- Kad god smo se obraćali učiteljici, pedagogu, direktoru, uvek smo dobijali isti odgovor: "Pa to su samo deca, sutra će igrati fudbal zajedno." Pre dve nedelje muž i ja smo bili u školi kod psihologa, ukazivali na problem. Oni su uporno govorili kako su nemoćni, kako je procedura takva da nasilnik ne može da se izbaci iz škole, kako je sve komplikovano. Na moje pitanje šta mi savetuju da uradim, psiholog mi je rekla: "Naučite dete da trpi nasilje!" i da mora da ojača. Nisam mogla da verujem šta čujem! - priča uznemirena mama i dodaje da strepi kad pošalje dete u školu da li će biti pretučen, svesna toga da jedan nezgodan udarac može da bude i fatalan.

Kaže, škola je gluva i slepa na ovakve probleme, govore da će "sve biti super" i da će "oni biti drugari", a ništa ne upućuje na to.

- Kad god moje dete prođe pored tog dečaka u učionici, on ga zakači namerno ramenom. Kaže mu: "Retarde mrtvi, majku li ti mrtvu j***m!" Na fizičkom moje dete ne sme da ode po loptu ako padne blizu njega, jer mu govori: "Marš odavde, go*no jedno!" Pre dve nedelje mu je uzeo knjigu i izgazio je, i to sve radi kad nastavnica nije tu - priča majka.

Propisi jasni

Škola mora da reaguje bez obzira na to gde se dogodilo nasilje

Poznato je da škola mora da reaguje na nasilje koje se dešava u školi, ali mnogi roditelji, pa i prosvetni radnici imaju nedoumicu o tome da li je škola odgovorna i za vršnjačko nasilje koji se desi van nastave i školskog dvorišta.

U Pravilniku o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje izričito se navodi da je "ustanova dužna da interveniše uvek kada postoji sumnja ili saznanje da dete i učenik trpi nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, bez obzira na to gde se ono dogodilo, gde se događa ili gde se priprema".

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, za Kurir potvrđuje da nastavnik mora da reaguje na nasilje van škole kada je prijavljeno:

- Kada dete u pratnji roditelja ispriča da ga je neko maltretirao, škola o tome mora da obavesti sve nadležne - MUP, ministarstvo i školsku upravu grada u kojoj je škola.

Dodaje da se Ministarstvu prosvete nije direktno obraćala jer su je uveravali da se sve može rešiti u okviru škole:

- Kad god sam im u očaju zapretila inspekcijom, rekli bi "mi to slušamo svakog dana". A ne vidim ni poentu da im se obraćam kad će moj slučaj ostati bez odgovora i samo jedan u nizu, verujem da mi pre mediji mogu pomoći.

Nezapamćeno nasilje u Vranju

Tukli, skidali i snimali srednjoškolce

Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju potvrđeno je Kuriru da se u jednoj vranjskoj srednjoj školi u sredu dogodilo vršnjačko nasilje u kome je učenik četvrtog razreda zajedno s još jednim maloletnikom fizički napao dva učenika prvog razreda.

- Nakon zadatih udaraca učenik četvrtog razreda tražio je od dva učenika prvog razreda da spuste pantalone i donji veš i tako nagi šetaju po učionici dok ih je on s maloletnim licem snimao mobilnim telefonom - potvrđeno je iz tužilaštva. Naloženo je prikupljanje potrebnih obaveštenja, da se obavi razgovor sa oštećenima, očevicima događaja, pribavi medicinska dokumentacija za oštećene i podnese krivična prijava u redovnom postupku protiv učenika četvrtog razreda zbog krivičnog dela zlostavljanja i mučenja. T. S.

Kurir se povodom navoda ove majke obratio školi i Ministarstvu prosvete, ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

Kurir poziva roditelje

Javite se da zajedno zaustavimo siledžije iz školskih klupa!

Vršnjačko nasilje postalo je ozbiljan problem srpskog društva i obrazovnih institucija, a ispostavilo se da mnoge škole u Srbiji na to žmure i ne primenjuju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji jasno definiše mere koje škole treba da preduzmu radi rešavanja slučajeva vršnjačkog nasilja. Kurir ovim putem poziva roditelje čija su deca žrtve vršnjačkog nasilja da se jave našoj redakciji na mejl redakcija@kurir-info.rs ili na broj telefona 011/6357-100 kako bismo zajedničkim snagama naterali nadležne institucije da učine sve što je potrebno da se žrtve zaštite, a nasilnici iz školskih klupa budu adekvatno sankcionisani i resocijalizovani.

Nasilje nad decom, stop nasilju, Vršnjačko nasilje
foto: Kurir, Shutterstock, Ilustracija

Zakonske mere i kazne za vršnjačko nasilje

- Za teže povrede obaveza učenika i za povrede zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja (vršnjačko nasilje) direktor škole obavezan je da pokrene i vodi vaspitno-disciplinski postupak o kojem obaveštava roditelja/staratelja

- Vaspitno-disciplinske mere za vršnjačko nasilje mogu biti (1) ukor direktora ili ukor nastavničkog veća; (2) premeštaj učenika od petog do osmog razreda u drugu osnovnu školu na osnovu odluke nastavničkog veća, uz saglasnost škole u koju prelazi, a uz obaveštavanje roditelja/staratelja; (3) za učenika srednje škole - isključenje iz škole

- Škola, uporedo sa izricanjem vaspitno-disciplinske mere, određuje učeniku i obavezu obavljanja društveno korisnog, odnosno humanitarnog rada

- Škola je dužna da svaki oblik vršnjačkog nasilja prijavi nadležnom organu i o tome odmah obavesti roditelje i uključi ih u odgovarajući postupak - Roditelj/staratelj deteta obavezan je da na poziv škole učestvuje u svim oblicima vaspitnog rada sa učenikom i odgovoran je za nasilje koje učini učenik

- Od 100.000 do 1.000.000 dinara je prekršajna kazna za školu ako ne preduzima ili neblagovremeno preduzima mere u slučajevima vršnjačkog nasilja

- Za isti prekršaj kazniće se i direktor škole novčanom kaznom od 25.000 do 100.000 dinara

- Od 30.000 do 100.000 dinara je propisana kazna za roditelje/staratelje učenika koji učini vršnjačko nasilje

Suzana Trajković

Bonus video

02:04

VRŠNJAČKO NASILJE MOŽE BITI SANKCIONISANO NA OVA 3 NAČINA! Advokat: Stariji od maloletnici mogu dobiti i do 10 GODINA ZATVORA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track