NEMA DOKAZA DA SU SE ĐACI OTROVALI HRANOM U ZLATIBORSKOM HOTELU: GOtove analize trovanja učenika iz Borče
Foto: Shutterstock, Ilustracija

osmaci OŠ "Jovan Ristić" iz Borče

NEMA DOKAZA DA SU SE ĐACI OTROVALI HRANOM U ZLATIBORSKOM HOTELU: GOtove analize trovanja učenika iz Borče

Društvo -

Analize koje je uradio Zavod za javno zdravlje Užice u hotelu na Zlatiboru nisu dale potporu tvrdnjama da su se osmaci iz Borče otrovali hranom u ovom objektu.

Podsetimo, pretprošlog vikenda osmaci OŠ "Jovan Ristić" iz Borče su boravili na maturskoj ekskurziji na Zlatiboru, gde su uoči polaska ručali u spomenutom hotelu. Nešto kasnije, njih dvadesetak se požalilo na zdravstvene tegobe, dobilo simptome trovanja, zbog čega je osmoro đaka hospitalizovano u beogradskom Institutu za majku i dete.

- Deca su masovno počela da izlaze iz autobusa, povraćala su, padala u nesvest, krv im je išla iz nosa. Bilo je jako dramatično i haotično – ispričala je majka jednog borčanskog osmaka.

Po nalogu Sanitarne inspekcije, Zavod za javno zdravlje Užice je u hotelu odmah uzorkovao namirnice i briseve po proceduri koja se obavlja u takvim situacijama.

- U ispitivanim uzorcima hrane koji su bili dostupni u objektu u kome s boravila deca u toku ekskurzije nisu izolovani bakterijski agensi i enterotoksini. U ispitivanim brisevima nisu izolovane patogene bakterije koje i mogle dovesti do poremećaja zdravstvenog stanja – piše u dopisu ZZJZ Užice.

Analize su pokazale, navodi se u istom dokumentu, da bris panja za sečenje mesa nije bio usaglašen sa mikrobiološkim kriterijumima jer je „povećan ukupan broj mikroorganizama“, ali koji se ne mogu dovesti u vezu sa pogoršanjem zdravstvenog stanja.

U hotelu je rečeno da poseduju potvrde da se borčanski osmaci nisu otvorali u njihovom objektu, ali da će zvanično o svemu izaći u javnost posle konsultacija sa advokatima.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja