01:13

Vršnjačko nasilje: Kažnjavanje i mere, smanjivanje vladanja ocena i disciplinski postupci nisu kompletno rešenje

u senci nasilja

NIJE OBRAZOVAN KOJI IMA ŠKOLE, VEĆ ONAJ KOJI IMA OBRAZA! Eksperti o vršnjačkom nasilju: Decu je često sramota da prijave nasilnika

Društvo -

Prema zvaničnim podacima, ove godine prijavljeno je oko 600 slučajeva fizičkog nasilja, pri čemu je dominantno vršnjačko nasilje, svakoga dana bar u dve škole u Srbiji imamo neku vrstu nasilja.

Redakcija, Ana Dimitrijević, Bojana Šlajmer
foto: Kurir tv

Šta roditelji da urade ako im je dete žrtva nasilja? Šta roditelji čija su deca nasilnici? Šta bi trebalo da uradi škola kao institucija? Na ova i još neka pitanja odgovorile su gošće jutarnjeg programa Ana Dimitrijević, Forum beogradskih gimnazija i Bojana Šlajmer, psiholog.

Ana Dimitrijević
foto: Kurir tv

- Razgovor i reagovanje su najbitniji kao i poverenje u nas i u roditelje - izjavila je Dimitrijević.

- Najgore je ignorisanje i okretanje teze. Ako vam se dete požali, a mi kažemo morate da očvrsnete onda je to ignorisanje. Kažnjavanje i mere, smanjivanje vladanja ocena i disciplinski postupci nisu kompletno rešenje. Rešenje je porodica i stanje u njoj - izjavila je Šlajmer.

Bojana Šlajmer
foto: Kurir tv

Koji su alati i kako stati na put pored opomena, ukora i disciplinskih školskih mera dalja je tema diskutovanja. Mere su pooštrene po pitanju nasilja, ali kako navodi Šlajmer nikada nema pravila kada do nasilja dođe.

nasilje, Tuča
foto: Printcsreen/Twitter

Kako je nasilje kompleksna tema potrebno je da ceo tim u školi bude uključen, od direktora i profesora do roditelja.

- Škola često okreće glavu jer, u današnjem vremenu, mnogi bahati moćnici su roditelji i škole se onda plaše da reaguju i same zastrašene - izjavila je Dimitrijević i naglasila važnost toga da se ne prave ustupci i presedani.

Šta piše u članku sajta Opanak

Najteža uloga u čovekovom životu svakako je biti roditelj. Najmanja roditeljska greška, učinjena iz nehata ili najboljih namera, može imati velike posledice u životu deteta. Savesni roditelji često posežu za knjigama i savetima koji su razni sveštenici, psiholozi o ostali mudri ljudi ostavljali. O vaspitanju i obrazovanju dece pisao je i Sveti vladika Nikolaj. Ostala je čuvena njegova izreka da “nije obrazovan onaj koji ima škole, već koji ima obraza” i u tom duhu, treba i da vaspitavamo svoju decu.

- Pristupiti individualno i ne dozvoliti prostor za manipulaciju, jer je škola ipak vaspitna ustanova - izjavila je Šlajmer

proglas, oslobođenje Beograda, čitanje, škole, Beograd
foto: Beoinfo

- I škole takve i treba da ostanu! Nije to samo obrazovna ustanova. Deca osećaju stigmu. Sramota ih je da kažu, bilo kome ako su žrtve. Neretko se obraćaju nama umesto roditeljima - rekla je Dimitrijević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track