OSMAKINJE SU PROŠLE GODINE PRETUKLE DEVOJČICU (13), ZBOG NJIH JE JELA NA SLAMČICU! Nasilje je stalo TEK KAD SU OTIŠLE IZ ŠKOLE
Nasilje se u Maloj Krsni desilo pre godinu dana i dva meseca, Foto: Suzana Trajković

BRUTALNO

OSMAKINJE SU PROŠLE GODINE PRETUKLE DEVOJČICU (13), ZBOG NJIH JE JELA NA SLAMČICU! Nasilje je stalo TEK KAD SU OTIŠLE IZ ŠKOLE

Društvo -

Trinaestogodišnjakinja iz Male Krsne bila je meta brutalnog vršnjačkog nasilja, a škola, prema majčinim rečima, ništa nije uradila da je zaštiti

Stravičan slučaj vršnjačkog nasilja koje se dogodilo 16. septembra prošle godine u Maloj Krsni, kada su trinaestogodišnju učenicu OŠ "Đura Jakšić" napale dve devojčice godinu dana starije, potresao je Srbiju.

Žrtva je zadobila teške fizičke povrede uključujući iščašenje vilice zbog čega je jela na slamčicu. Ali i psihičke traume.

Danas, tačno godinu i dva meseca kasnije, nasilje je stalo, ali samo zato što su nasilnice završile osnovnu školu. Majka S. D. tvrdi da se uprava škola nije dovoljno angažovala u rešavanju problema.

- Kada se nasilje dešavalo, imala sam dve opcije - da dete ispišem iz škole ili da je svakog dana odvodim i dovodim. Vodila sam je u školu i čekala jun da devojčice završe školu. Moje dete tada je kažnjeno ukorom, baš kao i nasilnice, jer ih je opsovala dok su je tukle. S mojim detetom obavljena su samo dva razgovora iako su mere podrazumevale redovne razgovore zbog trauma koje je imala. Te devojčice nisu otišle ni na jedan od tih razgovora! - tvrdi S. D. Naša sagovornica ističe da je nasilje koje je njena ćerka trpela ostavilo posledice na nju.

- Fizičke povrede su zarasle, ali psihičke ne. Ne smem da povisim ton nimalo. Sve shvata burnije, plače. To ju je potpuno promenilo, ne verujem da će taj horor ikada zaboraviti.

Žrtva vršnjačkog nasilja danas pohađa osmi razred osnovne škole u Maloj Krsni i devojčice koje su je maltretirale ne viđa više.

U ovaj slučaj bili su uključeni, kada je Kurir o tome pisao, Ministarstvo prosvete, MUP, Više javno tužilaštvo u Smederevu i Centar za socijalni rad u Smederevu. Majka kaže da je nikada niko iz Višeg javnog tužilaštva u Smederevu i Centra za socijalni rad u Smederevu nije pozvao ni za izjavu.

Kurir poziva roditelje

Javite se da zajedno zaustavimo siledžije iz školskih klupa!

Vršnjačko nasilje postalo je ozbiljan problem srpskog društva i obrazovnih institucija, a ispostavilo se da mnoge škole u Srbiji na to žmure i ne primenjuju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji jasno definiše mere koje škole treba da preduzmu radi rešavanja slučajeva vršnjačkog nasilja.

Nasilje nad decom, stop nasilju, Vršnjačko nasilje
foto: Kurir, Shutterstock, Ilustracija

Kurir ovim putem poziva roditelje čija su deca žrtve vršnjačkog nasilja da se jave našoj redakciji na mejl redakcija@kurir-info.rs ili na broj telefona 011/6357-100 kako bismo zajedničkim snagama naterali nadležne institucije da učine sve što je potrebno da se žrtve zaštite, a nasilnici iz školskih klupa budu adekvatno sankcionisani i resocijalizovani. Takođe, Ministarstvo prosvete je apelovalo na roditelje da se obrate nadležnoj školskoj upravi i prosvetnoj inspekciji ukoliko smatraju da škola nije preduzela potrebne aktivnosti u zaštiti učenika od nasilja.

Suzana Trajković

Bonus video

00:23

DIRKETOR OSNOVNE ŠKOLE APELOVAO KAKO DA SE OTKLONI VRŠNJAČKO NASILJE: Ovo su greške koje mogu da zamagle celu proceduru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track