ADVOKAT PORODICE MILANA ĐURIĆA KOJI JE UMRO ZBOG KIROPRAKTIČARA: Nije nehat kako kaže tužilaštvo, NEGO UMIŠLJAJNO krivično delo!
Foto: Kurir.rs/J.M., Kurir

IZNENAĐENI

ADVOKAT PORODICE MILANA ĐURIĆA KOJI JE UMRO ZBOG KIROPRAKTIČARA: Nije nehat kako kaže tužilaštvo, NEGO UMIŠLJAJNO krivično delo!

Društvo -

Na vest da će Više javno tužilaštvo u Beogradu (VJT) dostaviti Prvom osnovnoj javnom tužilaštvu krivičnu prijavu s elementima krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi učinjenom iz nehata, a u predmetu "Balans medika" zbog smrti Milana Đurića (58) iz Beograda posle tretmana nameštanja vratnog pršljena atlasa kod dr Slaviše Đurđevića u toj klinici, Momčilo Bulatović advokat porodice Đurić za Kurir kaže da su iznenađeni stavom tužilaštva budući da smatraju da je po sredi krivično delo s umišljajem.

Momčilo Bulatović
Momčilo Bulatović

- Kako sam nezvanično saznao iz medija Više javno tužilaštvo je predmet prosledilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu kao stvarno i mesno nadležnom jer je našlo da u radnjama dr Đurđevića i NN lica stoje elementi nehatnog krivičnog dela. Iznenađeni smo takvim stavom tužilaštva imajući u vidu činjenicu da je dr Đurđević znao da nema odgovarajući sertifikat za obavljanje takve intervencije, ali da ju je ipak preduzeo, kao i da je to rađeno na klinici koja nema dozvolu za rad. Smatramo da su to elementi umišljajnog krivičnog dela upravo zbog svega što sam sada naveo - kaže za Kurir Bulatović i dodaje da je razlika između neumišljajnog i umnišljajnog kivičnog dela u visini zaprećene zatvorske kazne, koja je veća kod umišljajnog krivičnog dela.

Bulatović to i ovako poredi:

- Ovo što je uradio dr Đurđević je isto kao kada neko vozi auto bez vozačke dozvole i ako napravi udes on odgovara za umišljajno krivično delo. Klinika nema dozvolu, lekar nema sertifikat, ne preduzimaju sve mere i sad je to, bože moj, nehat.

Dr Slaviša Đurđević levo i Milan Đurić desno
Dr Slaviša Đurđević levo i Milan Đurić desnofoto: Printskrin, Privatna Arhiva

I porodica Đurić će zabog svega navedenog podneti krivičnu prijavu.

- Podnećemo krivičnu prijavu protiv nekih lica, verovatno vlasnika klinike i onih za koje znamo da su imala učešća u ovom krivičnom delu. Kakvi će efekti toga biti kod ovakve odluke tužilaštva videćemo - navodi Bulatović.

Milan Đurić, kiropraktičar, Umrlica
foto: Foto Kurir

Podsetimo, krivičnu prijavu protiv doktora Đurđevića, zaposlenog u klinici "Balans medika", kao i NN iz Gradskog zavoda za urgentnu medicinu i NN lica Instituta za ortopediju "Banjica" Višem javnom tužilaštvu je 15. jula podnela zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja, a u vezi sa tretmanom obavljenim na vratnom delu kičme kod Milana Đurića koji nakon toga više nije mogao da se kreće, te je kolima Hitne pomoći prevežen u Institut za ortopediju gde je preminuo 9. juna.

- Iz sudsko-medicinskog veštačenja povreda proizlazi da je povreda vrata bila uslovljena teškim oboljenjem vratne kičme, i koja najverovatnije ne bi mogla da nastane kod zdrave osobe, a sa kojim stanjem i težinom bolesti se doktor nije u dovoljnoj meri upoznao pre vršenja tretmana, što je bila njegova dužnost. Stoga radnje koje je primenio tokom tretmana predstavljaju neadekvatan i nebezbedan lekarski postupak, zbog čega VJT u Beogradu smatra da se stiču elementi pomenutog krivičnog dela - nezvanično se saznaje u VJT.

Tužilaštvo je 11. jula obavešteno da je 24. marta ove godine u 16:40 časova iz privatne klinike "Balans medika" u Beogradu kolima Hitne pomoći na Institut za ortopediju "Banjica" prevezen Milan Đurić koji je u "Balans Mediki" bio na tretmanu radi nameštanja prvog vratnog pršljena ("atlasa"). Tokom tretmana se ukočio i nije više mogao da se kreće, a potom mu je na Institutu konstatovana fraktura prvog vratnog pršljena usled čega je ostao nepokretan i odmah je uveden u veštacku komu. Preminuo je 9. juna na Institutu za ortopediju.

Kurir.rs / J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track