DEČAK OSTAO BEZ SLEZINE POSLE NAPADA VRŠNJAKA, ZNA SE ZAŠTO SU TO URADILI: Osnovci dobili krivične prijave, a evo šta ŠKOLA MOŽE
Žrtva vršnjačkog nasilja / Ilustracija, Foto: Shutterstock

EPILOG STRAVIČNOG VRŠNJAČKOG NASILJA

DEČAK OSTAO BEZ SLEZINE POSLE NAPADA VRŠNJAKA, ZNA SE ZAŠTO SU TO URADILI: Osnovci dobili krivične prijave, a evo šta ŠKOLA MOŽE

Društvo -

Učenik osmog razreda OŠ "Sonja Marinković" iz Subotice koji je u ponedeljak ostao bez slezine nakon što su ga na odmoru napali vršnjaci uspešno se oporavlja u Opštoj bolnici u tom gradu. Sa intenzivne nege juče je prebačen na dečje odeljenje.

Policijska uprava Subotica saopštila je da će po nalogu Višeg javnog tužilaštva podneti krivičnu prijavu protiv jednog četrnaestogodišnjaka zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo teška telesna povreda, protiv drugog će podneti krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, a protiv trećeg dečaka, koji ima 13 godina, izveštaj će proslediti tužilaštvu.

Otac povređenog dečaka za Kurir kaže da planira da ispiše oboje dece iz te škole jer svi, kako tvrdi, osam godina žmure na vršnjačko nasilje:

- I u nižim razredima se dešavalo da mi je dete govorilo da neće u školu, da ga maltretiraju. Razgovarao sam više puta sa učiteljicom, sve je zapisivala u svesku. Svi se vade na situaciju kada su rešili problem u 5. razredu, kad su mom sinu slomljene naočare. Ostale žalbe navodno nigde ne postoje. Podneću privatnu tužbu protiv direktora, pedagoga i psihologa škole, kao i odvojene tužbe protiv vinovnika i njihovih roditelja.

Pajica Bašić, direktor OŠ "Sonja Marinković", za Kurir kaže da ne spori da je otac možda razgovarao sa učiteljicom, ali tvrdi da do njega informacije o problemima nisu stizale.

- Sa dečakom koji je u bolnici imamo jedan rešeni slučaj iz petog razreda. Ako se otac nekada žalio učiteljici, ona to nikad nije prijavila dalje. Oca dečaka nikada nisam video osim na televiziji, sad kad se ovaj incident desio. Nikada za osam godina nije bio u mom kabinetu.

Poznat upravi škole Jedan nasilnik već kažnjavan

Pajica Bašić, direktor škole u kojoj se desio incident, za Kurir kaže da je dečak koji je oborio učenika koji je zato ostao bez slezine njima već poznat.

- Taj dečak je već kažnjavan, sa njim smo imali disciplinske postupke, ali ne za tuče. Ovakav slučaj nismo imali - kaže Bašić.

Direktor dodaje da su nasilnici ispitani u utorak.

- Dečaci su dali izjave u prisustvu roditelja. Rekli su da je bila u pitanju igra sa Tiktoka. Izjasnili su se da nisu shvatali koje posledice može da ima ono što su uradili. Organizovali smo tim za zaštitu i ovo delo ocenili kao nasilje trećeg stepena, to je najviši nivo. O svemu smo obavestili nadležne - kaže Bašić:

- Pokrenućemo vaspitno-disciplinski postupak, a mere mogu biti i ukor direktora ili ukor nastavničkog veća. Kao osnovna škola nemamo pravo da izbacimo učenika iz škole. Ako se problem ne reši, samo uz saglasnost roditelja i druge škole koja bi ih prihvatila možemo da ih premestimo.

Suzana Trajković

Bonus video

00:48

VRŠNJAČKO NASILJE SE DOGAĐA SVAKODNEVNO! Stručnjaci imaju eventualno rešenje! Premalo zaposlenik, a prevelika tolerancija na teror

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track