03:50

MERA ZA UČENIKE koji su napali profesorku izuzetno blaga?

nasilje u trsteniku

DA LI JE KAZNA ZA UČENIKE NASILNIKE PREBLAGA? Struka za Kurir TV: Sve ovo već traje predugo, OVOJ DECI NEOPHODNA POMOĆ PSIHOLOGA

Društvo -

Isključenje učenika koji su izvršili nasilje nad profesorkom i dalje je goruća tema. Mnogi misle da je kazna blaga, a disciplinski postupak nedovoljno učinkovit..

Kazne za učenike nasilnike
foto: Kurir tv

Da li će, pored isključenja, ove kazne biti evidentirane na još nekim mestima, kako se beleži prekršaj i da li su ove kazne blage, komentarisali su Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola i Dragi Lukić, član veća za obrazovanje opštine Vračar.

Kazne za učenike nasilnike
foto: Kurir tv

- Ovo je mišljenje srednjih stručnih škola. Mislim da je izuzetno blaga kazna. Jedino što će toj deci u ispisnici pisati je da su ispisani. A oni moraju imati psihološko lečenje - rekao je Antić.

Disciplinski postupak
foto: Kurir tv

Na navode izvora da je otac jednog od učenika tokom disciplinskog postupka pokušao obustavu, donevši dopis da je sin imao psihološko lečenje i da mu je hitno potrebna hospitalizacija, Antić je prokomentarisao da je jako nemoralno od strane roditelja što su doneli tek kasnije dokaz da je to dete imalo traumu.

Kazne za učenike nasilnike
foto: Kurir tv

Lukić je rekao da su deca sa ciljem u školi.

- Oni su išli da uče, ne da prave cirkus! Po zakonu postupak traje, jedan od njih je uzeo ispisnicu i brzo otišao iz škole. Dete može da se ispiše. To jeste jedan lagani izlaz - rekao je Lukić.

Učenik koji je ispisan, proceduralno, samo će u napomeni pisati da se protiv njega vodio disciplinski potupak.

- Sporo je ovo. Prošlo je 15 dana, devetog je koleginica pala. Ovo ako ne delujete brzo, efikasno, da se vidi odgovornost, nije dobro, onda će da se vidi kod đaka i roditelja njihova odgovornost. Svakog dana imate snimke svuda o nasilju. Društvo jako sporo radi. Pedagog, izjave, pisma ministarstvu, sve je to sporo - rekao je Antić.

Lukić je zamolio rodtelje, nastavnike da se pojača rad sa decom.

- Uveče deca šetaju po gradu, a roditelji spavaju. Moramo podići plate prosvetnim radnicima, da se vrati vaspitna uloga u škole i pojača porodica! - rekao je Lukić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track