04:02

ŽENE KOJE SU PREŽIVELE NASILJE TEŠKO DOLAZE DO POSLA, ILI NE RADE ZATO ŠTO IM SUPRUG ZABRANJUJE Vreme je da se zakon primeni

nasilje u porodici

ANA MARIJA ŽUJOVIĆ O NASILJU KOJE JE DOŽIVELA: Svi su pitali šta sam učinila da ga izazovem, NIKO DA OSUDI NJEGA ŠTO ME UDARIO

Društvo -

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nasilje nad ženama jedno je od najrasprostranjenijih, najupornijih i najrazornijih primera kršenja ljudskih prava u svetu i ostaje uglavnom neprijavljeno zbog nekažnjivosti, tišine, stigme i srama. Negativne posledice nasilja utiču na psihološko, seksualno i reproduktivno zdravlje žena u svim fazama njihovog života.

O ovoj važnoj temi danas su voditelji Pulsa Srbije razgovarali sa Milicom Ljubičić, koordinatorkom odeljenja za nasilje u porodici u Drugom osvnovnom javnom tužilaštvu i fitnes instruktorkom Anom Marijom Žujović, koja je bila žrtva nasilja.

Milica Ljubičić
foto: Kurir tv

Žujović je progovorila javno o nasilju koje je, pre sedam godina, izvršio njen verenik. Ona nije imala podršku roditelja, a ni javnosti.

- Generalno ne pričam puno o ovome, ali na ovaj poziv se uvek odazovem, i poručujem devojkama da nikad ne dozvole nasilje. Umesto da napadnu njega, ja sam napadnuta od strane javnosti i roditelja, pitanjima šta sam ja uradila da on to učini - rekla je Žujović.

Fotografije koje su podelili u studiju Kurir TV ne ostavljaju onog koji ih vidi ravnodušnim, a ni Žujović koja je žrtva bila pre sedam godina.

Jelena Žujović
foto: Kurir tv

Ona je ispričala da nije znala kako da reaguje kad je udario, ali i da se dvoumila koga da pozove. Voditeljima je otkrila da tužilaštvo još uvek nije rešilo ovaj slučaj, jer je optuženi van zemlje.

Fizičke posledice su očigledne i prolazne, ali o psihičkim retko ko govori

- Moj savet je da se o događaju uvek priča jer je nemoguće da se nosiš sam sa tim. Niti da znaš tačno šta se dešava - rekla je Žujović i dodala da nije znala koga bi pozvala tada, zbog čega je postavila sliku, kao i da je jako bitna podrška bliskih ljudi.

Marija Žujović
foto: Kurir tv

Žene koje su preživele nasilje teško dolaze do posla, a koliki je njihov broj je nepoznanica. Često ne rade upravo zbog toga što im suprug ili partner zabranjuje da traže posao. Ali od nove godine na teritoriji Beograda državne institucije počeće da pružaju pomoć u zapošljavanju žrtvama porodičnog nasilja kojima je to potrebno zbog njihovog ekonomskog osnaživanja. Ovakav pilot-program već je sproveden u saradnji Drugog osnovnog tužilaštva i Autonomnog ženskog centra u nekoliko gradskih opština i bliže ga je pojasnila Ljubičić.

Milica Ljubičić
foto: Kurir tv

- Ovo nije nikakav poseban projekat samo se primenjuje zakon! Mi nismo preuzeli ulogu nacionalnih službi. U zakonu stoji da je žrtvama nasilja priznat status teže zapošljivih. Upučujemo ih u nacionalnu službu i vršimo odabir posla na osnovnu stanja i stručne spreme. Žrtve često nisu sposobne da rade odmah nakon nasilja. Radi se o četiri opštine Voždovac, Čukarica, Rakovica i Grocka - rekla je Ljubičić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track