KAKO ĆE SE SKOK CENE NAFTE ODRAZITI NA SRPSKO TRŽIŠTE? Zna se da li možemo da očekujemo NOVA POSKUPLJENJA naftnih derivata
Gorivo/Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

OVO SVE ZANIMA

KAKO ĆE SE SKOK CENE NAFTE ODRAZITI NA SRPSKO TRŽIŠTE? Zna se da li možemo da očekujemo NOVA POSKUPLJENJA naftnih derivata

Društvo -

Nakon što su cene nafte porasle za 2,0 odsto nakon odluke grupe OPEK+ da ostane pri smanjenju proizvodnje uoči ograničenja cena i nakon što je doneta odluka o zabrani uvoza ruske nafte morskim putem u Evropsku uniju, postavilo se pitanje kako to može da se odrazi na naše tržište.

Možemo li očekivati skok cena, ili će se nastaviti tendencija smanjenja cena, ono je što interesuje sve sugrađane.

Nebojša Atanacković, počasni presednik Unije poslodavaca Srbije za Kurir kaže da se, što se Srbije tiče, ne očekuje značajna promenita cena naftnih derivata.

Nebojša Atanacković
foto: Beta/Milan Obradović

- Mi uvozimo sirovu naftu, a trenutni skok njene cene mogao bi da se odrazi na naše tržište tek za dva meseca. I uprkos tom skoku, koji nije tako veliki, ne očekujem kod nas veliki skok cena. Smeta nam ta zabrana izvoza ruske nafte jer bismo mogli da kupujemo jeftino gorivo. Ipak, u svetu se insistira na većoj proizvodnji da bi se smanjila cena, te se ne očekuju turbulencije. U narednom periodu mislim da se ne samo što se neće znatno promeniti odnos cena, već i da će se nastaviti sa tendencijom njihovog smanjenja.

Podsećanja radi, ranije danas objavljeno je da su analitičari rekli da je odluka OPEK+ očekivana jer veliki proizvođači čekaju da vide kakav će biti uticaj embarga EU na uvoz i odluke Grupe sedam (G7) o ograničenju cene ruske nafte na 60 dolara po barelu, pri čemu Rusija preti da ce smanjiti isporuke bilo kojoj zemlji koja prihvati odluku G7.

Inače, Vlada Srbije je 24. novembra produžila trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte do 31. decembra, kao i odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte - olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 10 odsto.

Kurir.rs / S. Trajković

Bonus video

01:54

SKAČE CENA NAFTE NA SVETSKOM TRŽIŠTU: Evo šta to znači za potrošače u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track