REŠENJE ZA PREVENCIJU NASILJA! Direktorka Požarevačke gimnazije: OVIM procesom obučavamo đake da postanu NAŠI DIREKTNI SARADNICI
KONAČNO REŠENJE ZA PREVENCIJU NASILJA!, Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

KONAČNO!

REŠENJE ZA PREVENCIJU NASILJA! Direktorka Požarevačke gimnazije: OVIM procesom obučavamo đake da postanu NAŠI DIREKTNI SARADNICI

Društvo -

Već mesecima unazad reč je o nasilju. U medijama i u svakodnevnom životu, kao da je, pored svetskih dešavanja, nasilje problem broj jedan kojem se znaju uzroci, ali ne i izvesnost skorog rešenja.

Danijela Žukovski, direktorka Požarevačke gimnazije i Dragan Grujić, prosvetni savetnik Školske uprave Požarevca gostovali su studiju Kurir TV i govorili su o temi koja je postala neizbežna.

Danijela Žukovski
foto: kurir tv

Razgovor je vođen "pod svetlom" prevencije vršnjačkog nasilja.

Kao primer dobre prakse u prevenciji nasilja prepoznata je Požarevačka gimnazija .

- Učenici koji imaju nasilne primere u životu, gde ne prepoznaju šta je prihvatljivo, a šta nije, mora se definisati. Sve ono što neko izgovori, a zbog čega se ja osećam loše - to je nasilje. Kod nas je nulta tolerancija na nasilje i reaguje se na sve što predstavlja nasilje - započela je Žukovski.

Edukacija, i stalni razgovori kao i predavanja, i učenicima i roditeljima, presudni su za uspeh u suzbijanju nasilja. Saradnja na nivou škola je isto tako bitna.

- Školska uprava Požarevac kada je u pitanju zaštita od nasilja, zasniva se na konsultaciji stručnih saradnika sa direktorom i prosvetnim radnicima drugih škola. Postupanje škole kada se desi nasilje, ili kada postoji sumnja da je nasilje u toku, vrši stručno pedagoški nadzor, procenu nasilja i sprovođenje pojačanog vaspitnog rada - javio se Grujić putem video linka.

On je istakao zajednički cilj svih škola.

- Škole koje se nalaze na našoj teritoriji znaju da mogu da se obrate školskoj upravi. Svima nama je zajednički cilj da se nasilje smanji, merama prevencije. Pored uprave sarađujemo i sa roditeljima u sporovođenju preventivnih aktivnosti - rekao je Grujić.

Danijela Žukovski
foto: kurir tv

Žukovski je podelila plan podrške i jednima i drugima, a fokus škole po pitanju prevencije vrši se medijacijom.

- Proces medijacije traje već neko vreme i to je obuka koja podrazumeva da kad se učenici obuče, vraćaju se u svoja odeljenja. Učenici budu ti koji će prepoznati šta je nasilje, tako što su upoznati sa metodologijom i principima prepoznavanja nasilja - otkrila je Žukovski.

07:38

PREVENCIJA NASILJA: Konačno rešenje!

Kao zaključak ona je ispričala da deca mnoge stvari vide kao šalu.

- Zadatak nam je da obučimo đake da prepoznaju kada je nasilje u toku i da budu spona između nastavnika i učenika - rekla je Žukovski.

Ceo sadržaj možete pogledati na Kurir.rs

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track