DOKTORI TVRDE DA SU USPELI: Revolucionarnom terapijom devojčica izlečena od KACERA?!
Foto: Profimedia

nova metoda

DOKTORI TVRDE DA SU USPELI: Revolucionarnom terapijom devojčica izlečena od KACERA?!

Društvo -

Alisa je bolovala od akutne limfoblastne leukemije i prvi je pacijent na kojem je upotrebljena nova vrsta genetske modifikacije

Devojčici Alisi iz Lestera (13) u maju 2021. dijagnostikovana je T-ćelijska akutna limfoblastna leukemija, a sada je prvi pacijent koji je pomoću revolucionarne terapije uspeo da izleči kancer, piše BBC.

S obzirom na to da su svi tretmani kojima je bila podvrgnuta bili neuspešni za njeno izlečenje, lekari i naučnici u bolnici Grejt Ormond strit koristili su metod "uređivanje baze" kako bi joj napravili inovativni živi lek. BBC piše da "uređenje baze" omogućava stručnjacima da zumiraju precizni deo genetskog koda, a onda i izmene molekularnu strukturu samo jedne baze pretvarajući je u drugu i menjajući genetska uputstva.

Tako je tim lekara iskoristio metodu za projektovanje novog tipa T-ćelija, koje su bile sposobne da pronađu i ubiju kancerogene T-ćelije kod devojčice. Stručnjaci su počeli sa zdravim T-ćelijama, koje su stigle od donora, i počeli njihovu modifikaciju.

Rak
foto: Profimedia

Prva osnovna izmena je onemogućila mehanizam ciljanja T-ćelija kako ne bi napale Alisin organizam. Drugom metodom je uklonjena hemijska oznaka nazvana CD7, koja se nalazi na svim T-ćelijama, a treći korak koji su načinili stručnjaci bio je "ogrtač nevidljivosti", koji je sprečio da ćelije budu ubijene lekom za hemioterapiju.

BBC piše da su u poslednjoj fazi genetske modifikacije T-ćelije "dobile zadatak" da krenu u lov na sve sa oznakom CD7 kako bi uništile svaku T-ćeliju u Alisinom organizmu, uključujući i one kancerogene.

Zato je ova oznaka morala da bude uklonjena sa terapije, inače bi se samouništila. Ukoliko terapija uspe, Alisin imuni sistem, uključujući i T-ćelije, biće ponovo izgrađen drugom transplantacijom koštane srži.

Prof. Vasim Kasim iz Grejt Ormond strita rekao je da je ona prvi pacijent lečen ovom tehnologijom:

- Ova genetska modifikacija je veoma brza i oblast je nauke sa ogromnim potencijalom.

Dr Robert Čijesa

Preusmerili smo imuni sistem

Dr Robert Čijesa sa Odeljenja za transplantaciju koštane srži u bolnici Grejt Ormond strit rekao je da je fascinantno da možemo da preusmerimo imuni sistem da se bori protiv raka.

- Tehnologija je samo zagrebala po površini onoga što bi "uređivanjem baze" moglo da bude postignuto u budućnosti - rekao je on.

BBC je objavio da šest meseci kasnije raka više nema, ali da je Alisa i dalje pod nadzorom lekara. Kurir.rs

Bonus video:

04:17

OD OVE BOLESTI GODIŠNJE UMRE 150.000 ŽENA Statistika kaže da je ovo najsmrtonosniji kancer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track