ŽENE ŽRTVE NASILJA IMAJU PRAVO NA BESPLATNU PRAVNU POMOĆ! Evo gde i kome to može da se zatraži
Foto: Profimedia

mogućnost za koju malo ko zna

ŽENE ŽRTVE NASILJA IMAJU PRAVO NA BESPLATNU PRAVNU POMOĆ! Evo gde i kome to može da se zatraži

Društvo -

Žene žrtve nasilja u Srbiji imaju pravo na besplatnu pravnu pomoć bez obzira na materijalni status, ali često ne znaju za to svoje pravo! Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći stupio je na snagu i počeo da se primenjuje još 1. oktobra 2019. godine.

Advokatica Maja Avramović je na konferenciji "Moć promene - moć prevencije" koje je organizovalo udruženja Fenomena rekla da žrtve besplatnu pravnu pomoć mogu da potraže u svakoj lokalnoj samoupravi:

- Svaka žrtva, ili čak ne mora ni ona, već može preko posrednika, može u opštini da zatraži obrazac koji će popuniti, a kojim će tražiti besplatnu pravnu pomoć. Na to ima pravo svaka žrtva nasilja. To se može uraditi i onlajn, obrazac postoji na sajtu Pravneinformacijezazrtvenasilja.rs.

Besplatna pravna pomoć sastoji se od pružanja pravnih saveta, sastavljanja podnesaka, zastupanja i odbrane. Besplatnu pravnu pomoć pružaju advokatura i službe pravne pomoći u jedinicama lokalne samouprave.

Jelena Čanović sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu istakla je da postoje tri prepreke zbog kojih se pravna pomoć ne koristi kao opcija u meri u kojoj bi trebalo - neprijavljivanje nasilja, nepristupačnost resursima i neinformisanost.

Ako trpite nasilje ili znate nekoga ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36.

Kurir.rs / S. Trajković

Bonus video

20:51

Nasilje nad ženama mora da prepozna okolina! To nije nečiji privatan problem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track