NA OVOM MESTU NOVOGODIŠNJE JELKE KOŠTAJU SAMO 1.000 DINARA: Paketiće za decu možete naći već od 500 DINARA!
Foto: Profimedia

DEKORACIJA

NA OVOM MESTU NOVOGODIŠNJE JELKE KOŠTAJU SAMO 1.000 DINARA: Paketiće za decu možete naći već od 500 DINARA!

Društvo -

Kupovina prazničnih ukrasa i poklona uveliko je počela, ali je u oglasima njihova cena uglavnom ostala ista kao prošle godine, kaže za Kurir Nenad Kovačević, koordinator tima oglasnih savetnika za ostale kategorije u oglasniku Sasomange.rs

Navala na kupovinu novogodišnjih jelki, ukrasa i raskošne rasvete za dekoraciju za ludu novogodišnju noć je uveliko počela. Na oglasniku Sasomange.rs jelke koštaju već od 1.000 dinara, dok se novogodišnji paketići mogu naći i po ceni već od 500.

Nenad Kovačević, koordinator tima oglasnih savetnika za ostale kategorije u oglasniku Sasomange.rs, kaže za Kurir da se najveća potražnja očekuje od druge polovine decembra.

- Ono što je zanimljivo jeste da su cene za većinu novogodišnjih artikala uglavnom na istom nivou kao prošle godine iako za mnoštvo drugih proizvoda to ne važi. Dobar deo ovih proizvoda se uvozi, ali postoji i nekoliko naših velikih proizvođača, pa se veliki trgovci neretko odlučuju da novogodišnje proizvode nabave od njih jer je isplativije nego uvoziti ih iz dalekih zemalja zbog cene transporta koje su od perioda korone na vrlo visokom nivou.

Nenad Kovačević
foto: Sasomange

Iako se kupci i dalje više odlučuju da ove artikle kupuju u klasičnim prodavnicama, poslednjih godina se veliki broj njih odlučuje da ove proizvode nabavi preko interneta jer je ponuda velika i ne postoji razlika - objašnjava Kovačević i dodaje:

- Građani su već krenuli s nabavkom jelki, ukrasa i rasvete, dok se novogodišnji pokloni, paketići i igračke uglavnom kupuju pred sam kraj meseca.

jelka, ukrasi, kupovina, Nova Godina, dekoracija
foto: Shutterstock

Raznolika ponuda

Ponuda jelki i dekoracija na sajtu Sasomange.rs veoma je raznolika.

- Najčešće se kupuju jelke zelene boje, ali vrlo su popularne i bele, sive, plave i zlatne. Velika većina su veštačke, ali su u ponudi i prirodne različitih dimenzija, kvaliteta, a samim tim i cena. Najčešće se kupuju, a najviše u ponudi i ima dimenzija od 180 do 200 cm. Njihova cena je prilično raznolika, a kreće se već od nekoliko hiljada dinara. Dostupne su i mini-jelkice od 50 do 60 cm za već nešto više od 1.000 dinara.

One srednje veličine (oko jednog metra) nešto su skuplje i koštaju od tri do 5.000 dinara. Jelke mogu biti visine i nekoliko metara, pa je za njih potrebno i najviše novca. U nekim slučajevima i preko 100.000 dinara za jelku od četiri metra. Osim novih, dostupne su i korišćene jelke, a one se prodaju po znatno povoljnijim cenama - navodi Kovačević.

Da bi novogodišnji ugođaj bio potpun, neophodna nam je dekoracija - ukrasi za jelku, ali i druge vrste rasveta.

jelke
foto: Kurir Televizija

- Ukrasi se kupuju i u komadu, ali sve češće i u setovima. Cena pojedinačnih ukrasa se kreće od nekoliko desetina dinara, dok su setovi od, na primer, 12 komada dostupni od 400 dinara. Za girlande, u zavisnosti od dužine i kvaliteta, dovoljno je izdvojiti od 60 dinara pa naviše.

Novogodišnja rasveta je neizostavan deo prazničnog ambijenta. Velika je ponuda lampica sa cenom od nekoliko stotina dinara. Vrlo zanimljive su led zavese koje koštaju od 1.400, viseće svetleće dekoracije od 1.000 dinara, blutut sijalice od 2.000, led sijalica od 2.000 dinara, laserski projektori od 3.000, svetleće drvo od više hiljada.

Deda Mraz i irvasi

Naš sagovornik navodi i da se za dekoraciju u poslednje vreme sve češće koriste i novogodišnje figurice kao što su Deda Mraz, irvasi...

jelka, Nova Godina, beba, Deca, Paketić, Paketići, ukrasi
foto: Shutterstock

- Figure Deda Mraza se takođe kupuju po različitim cenama od 1.000 dinara pa naviše jer ih je moguće pronaći u različitim dimenzijama i bojama. Figurice irvasa se isto kupuju po sličnim cenama. Osim toga, vrlo su zanimljivi ukrasi sa efektima padanja snega kao što su, na primer, fenjeri, televizori, kamioni, lokomotive, poštanski sandučići, dekoracija sa led osvetljenjem.

Cene novogodišnje dekoracije Dekoracija Cena

  • Jelkice do 60 cm 1.000
  • Jelke do 100 cm 3.000-5.000
  • Jelka 4 m 100.000
  • Ukrasi Nekoliko desetina dinara
  • Set ukrasa od 12 komada od 400
  • Girlande 60
  • Lampice Nekoliko stotina dinara
  • Led zavese od 1.400
  • Viseće svetleće dekoracije od 1.000
  • Blutut sijalice od 2.000
  • Led sijalice od 2.000
  • Laserski projektori 3.000
  • Svetleće drvo Više hiljada dinara
  • Figure Deda Mraza od 1.000
  • Ukrasi sa efektima padanja snega od 3.000
  • Novogodišnji jastučići od 1.000
  • Novogodišnje kese, korpe i kutije od 100
  • Paketići za decu od 500
  • Igračke već od 1.000
  • Igračka džip 40.000

* Cene su u dinarima

Za sve njih je potrebno izdvojiti minimum 3.000 dinara. Novogodišnji jastučići su već od 1.000 dinara, a za podjednak iznos novca je moguće kupiti i ukrasni novogodišnji kalendar - navodi Kovačević dodajući da su u ponudi i novogodišnje čarape, čija se cena kreće od nekoliko stotina dinara:

- Za novogodišnje korpe, kutije i kese je dovoljno izdvojiti od 100 dinara pa naviše.

jelka, Nova Godina, beba, Deca, Paketić, Paketići, ukrasi
foto: Shutterstock

Neizostavni deo pred početak praznika su paketići za decu.

- Paketići se mogu kupiti već gotovi, a njihova cena varira u zavisnosti od veličine, sadržaja... Tako možemo spremne paketiće kupiti po ceni već od 500 dinara. Sa druge strane, moguće je i da sami birate sadržaj paketa, pa od toga zavisi i njihova cena.

Tražene i igračke

Popularan meda koji priča

- Osim klasičnih novogodišnjih proizvoda, u ovom periodu godine su igračke najtraženije. Svi specijalizovani trgovinski lanci su maksimalno posvećeni da obezbede najširu moguću ponudu za decu. Cene igračaka su veoma raznovrsne kao i sama ponuda, a zavisi od vrste i kvaliteta. Mi ćemo izdvojiti nekoliko predloga kako da obradujete svoje mališane.

Vrlo su popularne, a ujedno i jako povoljne muzičke plišane igračke sa cenom već od nešto više od 1.000 dinara. Više novca je potrebno izdvojiti za kućice za decu, tobogan i medu koji priča. Dečake bi sigurno obradovao džip, ali on košta skoro 40.000 dinara - objašnjava Nenad Kovačević.

Prodavci sve češće nude i novogodišnje vaučere u različitim vrednostima, a veoma su dobar poklon kada nismo sigurni čime bismo obradovali osobu kojoj poklanjamo, pa njoj ostavimo izbor. Osim novogodišnjih, tu su i mnogobrojni drugi pokloni kojima možemo obradovati voljenu osobu u prazničnim danima.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

04:40

ŠOK PRED NOVU GODINU! JELKE I DO 100.000 DINARA?! Svi traže crnu jelku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track