U ČAČKU NEZAPOSLENOST SMANJENA ZA 65 ODSTO! Sve podsticajne mere za zapošljavanje građana i podršku privredi na jednom mestu
Foto: Grad Čačak

Odgovorna uprava

U ČAČKU NEZAPOSLENOST SMANJENA ZA 65 ODSTO! Sve podsticajne mere za zapošljavanje građana i podršku privredi na jednom mestu

Društvo -

Broj Čačana bez posla je od 2011. pao sa 12.000 na sadašnje 4.000, a za mere zapošljavanja je Grad Čačak izdvojio do 40 miliona dinara od 2011. do 2020.

U Čačku sada ima 4.013 nezaposlenih, što je za čak 65 odsto manje nego pre desetak godina. Ovom uspehu doprinelo je stvaranje bolje poslovne klime za zapošljavanje u privredi, ali i značajne podsticajne mere za zapošljavanje, finansirane iz republičke, ali i lokalne, čačanske kase.

Milun Todorović
Milun Todorovićfoto: Grad Čačak

- Grad Čačak je za mere aktivne politike zapošljavanja izdvajao u periodu 2011-2020. u svom budžetu između 30 i 40 miliona dinara jer je tada broj nezaposlenih u Čačku bio preko 12.000, od čega i dosta mladih. Najnoviji podatak iz novembra 2022. je da u Čačku ima 4.013 nezaposlenih, što je najmanji broj nezaposlenih do sada - rekao je za Kurir gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

U 2021. Grad Čačak je usvojio Akcioni plan zapošljavanja za period 2021-2023, kojim je predviđeno ukupno osam mera, s tim što svake godine gradonačelnik na predlog Lokalnog saveta za zapošljavanje donosi odluku koje će se mere finansirati u toj kalendarskoj godini.

POMOĆ PROIZVOĐAČIMA

Za poljoprivrednike 67,5 miliona

Grad Čačak je za podsticajna sredstava u poljoprivredi u ovoj godini izdvojio ukupno 67,5 miliona dinara, što je za sedam miliona više nego u 2021, od čega je 65 miliona bilo predviđeno za sve redovne podsticajne mere, a 2,5 miliona za nabavku dva mlekomata za mlade poljoprivredne proizvođače (do 40 godina starosti).

U 2022. je ukupno 421 poljoprivredni proizvođač potpisao ugovore o dodeli podsticajnih sredstava sa Gradom Čačkom, od toga je kupljeno 17 traktora, 300 različitih poljoprivrednih mašina i priključaka, a 26 poljoprivrednika je kupilo obradivo zemljište.

Grad Čačak je ove godine finansirao tri mere (stručnu praksu, javne radove i samozapošljavanje) sa ukupno 12,9 miliona dinara, od čega je 10 miliona bilo opredeljeno u budžetu grada, a 2,9 miliona je bilo sufinansiranje od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za meru samozapošljavanja.

Iste tri mere je Grad Čačak finansirao i prošle godine, kada je za njih bilo izdvojeno ukupno 18,9 miliona dinara, od čega 15 miliona iz budžeta grada, a 3,9 miliona je bilo sufinansiranje od strane Ministarstva za rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za meru samozapošljavanja.

Čačak
foto: Grad Čačak

Pored navedenih sredstava, Grad Čačak implementira projekat "Pomoć pri zapošljavanju ugroženih grupa" u okviru Help programa, koji sufinansira švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA, a kojim se finansira 20 preduzetnika iz Čačka sa ciljem da započnu ili razviju poslovnu delatnost tako što dobijaju donaciju u opremi u iznosu 2.000-3.600 evra po jednom preduzetniku.

Grad Čačak takođe učestvuje u realizaciji projekta "E2E - Znanjem do posla", čiji je cilj zapošljavanje mladih i koji traje u periodu 2020-2023, a sufinansira ga Švajcarska agencija za razvoj i saradnju sa donacijom od 3,85 miliona dinara za svaku godinu, a učešće Grada Čačka je 1,65 miliona dinara godišnje.

Za meru Podsticanje konkurentnosti kroz podršku iz budžeta grada ove godine opredeljeno je 10 miliona dinara namenjenih privrednim subjektima u cilju jačanja konkurentnosti njihovih proizvoda i stvaranja bolje pozicije na tržištu.

* Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Čačka. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track