FORUM BEOGRADSKIH GIMNAZIJA: Izvinićemo se kad nam daju cele audio-snimke: Knežević je ODGOVORAN ZA POSTUPANJA NA ČASOVIMA
Foto: Printscreen YT

Dešavanja u Šestoj beogradskoj gimnaziji

FORUM BEOGRADSKIH GIMNAZIJA: Izvinićemo se kad nam daju cele audio-snimke: Knežević je ODGOVORAN ZA POSTUPANJA NA ČASOVIMA

Društvo -

Direktor Šeste beogradske gimnazije Radisav Milić će dobiti moje izvinjenje kad audio-snimke na kojima se čuje kako navodno profesor matematike Jovan Knežević vređa i preti učenicima dostavi Forumu beogradskih gimnazija cele, a ne istrgnute iz konteksta, kaže za Kurir Aleksandar Markov, predsednik Foruma.

Podsetimo, Kurir je objavio audio-zapise na kojima se čuje kako Knežević, poznat i kao Joca Ubica, vređa đake na času, braneći im čak i da glasno dišu.

Zbog osnovane sumnje da je izvršio povredu zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece profesor je suspendovan 9. decembra, a protiv njega je pokrenut disciplinski postupak.

Markov kaže da reči koje se čuju na snimcima nisu primerene učionici i da svako mora da nosi teret onoga što izgovara i čini.

Aleksandar Markov
foto: Kurir televizija

- Direktor Milić je odgovoran za zakonito sprovođenje postupka, što će Forum pratiti, kolega Knežević za postupanje na svojim časovima - ističe Markov.

Podsetimo, iako je Markov obećao da će se javno izviniti što je podržao Kneževića ako se pojave snimci koji idu u prilog tome da je profesor vređao učenike II/2, čiji su roditelji potpisali peticiju, on to nije uradio uprkos činjenici da je i sam profesor Knežević potvrdio za Kurir da su snimci autentični!

Jovan Knežević, Profesor
foto: Zorana Jevtić

Profesor matematike, komentarišući ono što se na audio-zapisima može čuti, rekao je da "postoji priča pre i posle", da nikada nije vređao učenike, kao i da nikada nije primetio da je neki đak zbog njega istraumiran.

Direktor Milić kaže za Kurir da je Markov pred predstavnicima Ministarstva prosvete na zajedničkom sastanku izjavio da će se izviniti ako se pojavi bilo koja od rečenica iz peticije roditelja.

Radisav Milić
foto: Privatna Arhiva

- Iako osuđujem snimanje na času mobilnim telefonom, na snimku čujemo sve rečenice iz peticije roditelja i pride rečenicu u kojoj učenike naziva "govedima" i neko ne nalazi za shodno da održi reč, već se spremaju protesti podrške tom profesoru. Meni izvinjenje nije potrebno i nisam tražio takvu vrstu obećanja, jer i ne mislim da sam ja bilo kakva žrtva, ali ako ga neko obeća, onda očekujemo da reč ispuni - rekao je Milić:

- I profesor je rekao pred roditeljima i novinarima da nije ništa od onog u peticiji rekao, a sad ipak priznaje da jeste. Isečeni su snimci? Pa zar je trebalo javnosti da se puste celi časovi?! Da li reč "govedo" u bilo kom kontekstu treba da postoji u komunikaciji između profesora i đaka i obrnuto? Knežević će odgovarati za dešavanja na časovima.

Radisav Milić

Osuđujem i vređanje profesora na Jutjubu

Radisav Milić kaže i da osuđuje sve što se pojavi u javnom prostoru a da vređa ličnost bilo kog nastavnika, u ovom slučaju nastavnika Kneževića, što je bio slučaj s pesmom objavljenom na Jutjubu:

- To je nešto nedopustivo u društvenoj komunikaciji. Pozivam sve da se odgovorno i ozbiljno ponašaju u ovom slučaju, da od toga ne pravimo senzaciju, da poštujemo onog ko je prijavio da je žrtva. Niko ne sme da trpi nasilje. U samom postupku dokazivaće se postojanje ili nepostojanje krivice. Ovde je reč o sprovođenju zakona i protokola koje je država Srbije i ministarstvo ustanovilo kao instrumente borbe protiv nasilja u školama i koje ja u potpunosti podržavam.

Šesta beogradska  gimnazija
foto: Tamara Trajković

Zato se i vodi disciplinski postupak, i ja ću odgovarati za vođenje disciplinskog postupka. Naravno da će neko odgovarati i za sve što se desi na protestu ispod prozora Šeste beogradske gimnazije i učionice dece koja su prijavila psihičko zlostavljanje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track