POPISIVAČI NAM VIŠE NEĆE KUCATI NA VRATA! Evo kako će ubuduće IZGLEDATI POPIS STANOVNIKA! Neće se raditi na 10 godina
Popis / Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najavljene velike izmene

POPISIVAČI NAM VIŠE NEĆE KUCATI NA VRATA! Evo kako će ubuduće IZGLEDATI POPIS STANOVNIKA! Neće se raditi na 10 godina

Društvo -

Nakon što su u sredu objavljeni prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva, iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) rečeno je da je ovo poslednje prikupljanje podataka direktno od građana.

Petar Korović, pomoćnik direktora RZS, za Kurir kaže da nam popisivači ubuduće više neće kucati na vrata. Objasnio je kako će popis stanovništva ubuduće izgledati:

Petar Korović
Petar Korovićfoto: Kurir Televizija, Printscreen

- Postojaće statistički populacioni registar, u kom će se podaci o svim građanima i celokupnom stanovništvu ažurirati iz mnogih drugih administrativnih izvora koje vode zavod i druge institucije u našoj državi - rekao je on. Tako, na primer, popisivač neće morati građane da pita da li su zaposleni, jer će te podatke uzimati iz Nacionalne službe za zapošljavanje. Korović navodi da će novi vid popisa imati dve prednosti spram starog.

Popis / Ilustracija
Popis / Ilustracija foto: Shutterstock

- Takav popis biće mnogo jeftiniji, jer se za ljude koji rade na popisivanju izdvaja dosta novca. Druga prednost je što popis neće morati da se sprovodi na deset godina. Podaci će moći da se ažuriraju pritiskom na jedno dugme. Tako ćemo imati mnogo češće ažurne podatke o našem stanovništvu - rekao je Korović.

Kurir.rs / S. Trajković

Bonus video

00:36

PAD BROJA STANOVNIKA U SRBIJI FRAPANTAN! Korović otkrio gledaocima: Objavljeni su preliminarni rezultati, OVO je konačan BROJ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track