OPERACIJA SMANJENJA GRUDI NAKON KOJE JE BRANKA UMRLA NE SME DA SE RADI U ORDINACIJAMA! Prim. dr Colić objašnjava zašto je OPASNO!
Foto: Privatna Arhiva, Kurir

TRAGEDIJA

OPERACIJA SMANJENJA GRUDI NAKON KOJE JE BRANKA UMRLA NE SME DA SE RADI U ORDINACIJAMA! Prim. dr Colić objašnjava zašto je OPASNO!

Društvo -

Smanjivanje grudi je jedna od najtežih i najkomplikovanijih plastičnih operacija i ne sme se raditi u neadekvatnim uslovima i ordinacijama u kojima nema intenzivne nege, već samo u specijalnim bolnicama, kaže za Kurir prim. dr Milan Colić, specijalista opšte hirurgije, nakon što smo juče objavili da je Branka Vasović (49) 16. decembra preminula posle intervencije u privatnoj specijalističkoj ordinaciji plastične i rekonstruktivne hirurgije "Dušanović" u Beogradu.

- Važno je naglasiti da ne postoji opasna i bezopasna operacija. Svaka hirurška intervencija sa sobom nosi rizik za komplikaciju. Od one najmanje mogu da nastanu i najteže komplikacije. Zato bilo kakvu operaciju treba raditi isključivo u bezbednim uslovima koji podrazumevaju anesteziologa, svu neophodnu aparaturu i one uslove kakve po zakonu mora da ima i intenzivna nega - navodi dr Colić:

Dušanović plastična i estetska hirurgija, klinika, privatna klinika
foto: Suzana Trajković

- Redukcija grudi, kao jedna od najtežih i najkomplikovanijih operacija, može da traje i duže od pet sati. Lakše je povećati grudi, jer ta operacija traje i kraće od sat vremena, ali ovo je nešto sasvim drugačije i mnogo složenije, pa zato i potraje. Zahteva transfuziju krvi, pacijentkinja je u totalnoj anesteziji, a zavisi od hirurške tehnike i sve je vrlo osetljivo.

Dr Colić tvrdi i da je doktor Dušanović, koga poznaje, iskusni plastični hirurg i specijalista opšte plastične hirurgije.

Milan Colić
foto: Youtube printscreen

- Međutim, radi u ordinaciji koja se nalazi u stambenoj zgradi i nije registrovana kao specijalna bolnica. Ovakvi slučajevi mogu da se završe smrtnim ishodom i u potpuno opremljenim državnim bolnicama, a ljudi se ne čude kada neko umre u državnoj bolnici. Kada se ovako nešto desi u privatnoj, nastane skandal. Iako je ova ordinacija imala neophodnu aparaturu i anesteziologa, zakon je takav kakav jeste i on zabranjuje da se ovakvi zahvati rade u ordinacijama jer to nije bolnica.

Do komplikacija može doći, kaže, gde god da se zahvati rade.

- Problem predstavlja nepodudaranje zakona i struke. Zakon kaže da se u ordinaciji ne smeju raditi velike, ozbiljne i teške operacije poput smanjenja grudi, jer tu ne postoji intenzivna nega. Žena koja je preminula bila je u ordinaciji, a ne specijalnoj bolnici. Ona nije preminula zbog same operacije, već je imala propratnu bolest, što će obdukcioni nalaz i pokazati.

operacija, hirurg
foto: Profimedia

Ovakve stvari se gotovo svakodnevno dešavaju i u potpuno opremljenim bolnicama, ali činjenica je da nije prijatno kada se to desi u privatnoj ordinaciji, jer se stavlja negativna konotacija. Ne postoji privatni i državni pacijent i zato moramo da se ujedinimo - poručio je dr Colić.

Podsetimo, Branka Vasović je 16. decembra preminula nakon operacije smanjivanja grudi u privatnoj ordinaciji "Dušanović" u Beogradu. Došla je iz Nemačke, gde je radila kao medicinska sestra, da bi se operisala i smanjila grudi zbog problema sa kičmom.

Branka Vasović
foto: Ustupljena fotografija, Suzana Trajković

Kako je Kurir juče pisao, zaposleni iz ordinacije su pozvani Hitnu pomoć kada je pacijentkinja izgubila svest u večernjim satima. Hitna pomoć je započela reanimaciju, ali je Branka preminula na putu do Urgentnog centra.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

03:17

Doktor Ristić: Urađeno je 250 operacija bez jednog SMRTNOG slučaja! ZAŠTO je klinika zatvorena?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track