SPREMAČICE DIŽU CENE ČIŠĆENJA OD NOVE GODINE: Evo koliko sada koštaju usluge održavanja stanova i poslovnog prostora u Srbiji!
Foto: Shutterstock

U inostranstvu skuplje nego u Srbiji

SPREMAČICE DIŽU CENE ČIŠĆENJA OD NOVE GODINE: Evo koliko sada koštaju usluge održavanja stanova i poslovnog prostora u Srbiji!

Društvo -

Cene održavanja, odnosno čišćenja stambenog prostora u Srbiji kreću se između šest i sedam evra po satu, dok za poslovni prostor idu i do 10 evra.

Međutim, vlasnici agencija za čišćenje najavili su poskupljenje svojih usluga od Nove godine, a to pravdaju povećanjem cene nabavke materijala, poslovanja i slično.

Prema tome, oni koji budu koristili ove usluge naredne godine moraće da izdvoje nešto više novca.

Cene usluga agencija za čišćenje variraju zbog mnogih faktora, poput veličine prostora koji se čisti, tipa čišćenja, količine posla i vremenskog perioda potrebnog za čišćenje.

Kako je istraživao magazin Daibau, većina agencija za čišćenje nudi različite pakete usluga, pa u skladu s paketom kreiraju cenovnik.

Redovno čišćenje obično uključuje osnovne usluge poput usisavanja, pranja podova i čišćenja sanitarija, dok generalno čišćenje uključuje dodatne usluge, poput pranja prozora, čišćenja ormara i sl.

Kako navodi pomenuti magazin, postoji razlika u ceni čišćenja stambenog prostora u odnosu na poslovni, a cene su slične u svim delovima Srbije.

čišćenje
foto: Shutterstock

- Cene održavanja stambenog prostora kreću se između šest i sedam evra po satu. U tu cenu agencija uključuje upotrebu svojih hemikalija. Za poslovni prostor cene su nešto veće i idu od šest do 10 evra sa hemikalijama firme koja je agenciju angažovala. Dubinsko pranje kreće se od šest-sedam evra po sednom mestu, što znači da će vas dubinsko pranje fotelje izaći oko sedam evra, dok je dvosed oko 14 - navodi magazin Daibau i dodaje da usluga čišćenja prozora po strani košta 0,5 evra/m2, dok usluga čišćenja tepiha košta 2,5 evra/m2.

Agencije za čišćenje najskuplje su u Švajcarskoj, a tamo čišćenje stana košta između 10 i 16 evra/m2, dok se čišćenje prozora naplaćuje između devet i 12 evra po prozoru. K

od njih pranje tepiha agencije naplaćuju između osam i 12 evra/m2. U ovoj zemlji čišćenje poslovnog prostora naplaćuje se po satu i cena je od 35 do 70 evra.

Tabela - Cena čišćenja u Srbiji

Usluga Cena

Održavanje stambenog prostora 6-7 evra po satu

Održavanje poslovnog prostora 6-10 evra po satu

Čišćenje prozora 0,5 evra po strani

Pranje tepiha 2,5 evra po m2

Dubinsko pranje 6-7 evra po sednom mestu

U Austriji se, kao i u Švajcarskoj, čišćenje stambenog prostora naplaćuje po kvadratnom metru i cena je 3,5-8 evra/m2, dok se poslovni prostor naplaćuje ili po metru kvadratnom (cena je 3,5 evra/m2), ili po satu i tada je cena 16 evra.

Čišćenje prozora ide od pet evra pa naviše, dok je čišćenje tekstilnih podnih obloga 4,5 evra po metru kvadratnom.

Češka je slična Srbiji po cenama, čišćenje stambenog prostora je šest evra po satu, dok se održavanje poslovnog prostora kreće između šest-sedam evra po satu.

Dubinsko pranje se, kao i u Srbiji, naplaćuje po sednom mestu i iznosi sedam evra. Pranje prozora naplaćuje se po metru kvadratnom i cena ove usluge je 0,8 evra/m2, dok je čišćenje tekstilnih obloga skoro duplo skuplje nego u Srbiji i iznosi 4 evra/m2.

Kurir.rs/ M. Branković/ Daibau magazin

Bonus video:

00:41

Čišćenje ulica u Rakovici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track