ŠTA PREDVIĐA ŠVAJCARSKI MODEL RASTA PENZIJA? Stručnjaci: To podrazumeva porez na sve, inflacija će svakako POJESTI POVEĆANJE
Foto: Ana Paunković

KURIR TV

ŠTA PREDVIĐA ŠVAJCARSKI MODEL RASTA PENZIJA? Stručnjaci: To podrazumeva porez na sve, inflacija će svakako POJESTI POVEĆANJE

Društvo -

Penzionerima u Srbiji ova godina donosi dve važne novine, od kojih se prva odnosi na nove penzionere odnosno penzionerke, jer se starosna granica za penzionisanje žena ove godine podiže za dva meseca, na 63,5 godina, a druga se tiče usklađivanja penzija, jer će ono zavisiti od toga koliko je učešće novca neophodnog za isplatu penzija u bruto domaćem proizvodu zemlje.

Pripadnicama lepšeg pola ove godine za odlazak u penziju biće neophodno da imaju 63 godine i šest meseci života, dok se drugi uslov, odnosno dužina radnog staža nije promenila pa ostaje minimum 15 godina staža osiguranja. Starosna granica za odlazak žena u penziju podizaće se sve do 2032. kada će se izjednačiti sa onom za muškarce i iznositi 65 godina.

Kako je rečeno u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje ove godine će za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju, muškarcima biti potrebno 60 godina života i 40 godina staža osiguranja, a ženama 59 godina i šest meseca života i takođe 40 godina staža.

Bojan Stanić, pom. dir. Sektora za strateške analize Privredne Komore Srbije, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde je prokomentarisao koji je cilj ovih promena, ali i da li će oni promeniti život običnih građana.

- Treba razumeti potrebu da se povećaju penzije, međutim, sa druge strane treba voditi računa da se značajan deo penzionog fonda dotira iz budžeta Republike Srbije. Što znači da treba voditi računa o makroekonomskoj stabilnosti - rekao je Stanić i dodao:

Bojan Stanić
foto: Kurir televizija

- Takođe treba istaći da to povećanje penzija i prosečnih zarada ne može nadoknaditi taj gubitaK kupovne moći prouzrokovan visokom inflacijom. Ali sustizanje tog gubitka je svakako značajno. Standard stanovništva će svakako trpeti kako u prošloj tako i uvoj godini.

Prof. dr Snežana Šantić, predsednica Udruženja penzionera Gradske opštine Stari Grad i doktor ekonomskih nauka, uključila se u jutarnji program putem video linka. Ona se tom prilikom osvrnula na "švajcarski model rasta penzija" i bliže gledaocima odnosno čitaocima o njemu.

Snežana Šantić
foto: Kurir televizija

- Taj švajcarski model podrazumeva, onako srpski rečeno, porez svega. Rast cena na malo, porast BDP, da ne komplikujem mnogo. Obično kada se za nešto kaže da je švajcarski podrazumeva se nešto jako dobro i veliko. Međutim nije ni dobro ni veliko, ali dobro je što usklađujemo to barem 2 puta godišnje - istakla je Šantić.

- Potpuno smo svesni posebno penzionerska populacija da naš budžet nije slama, pa da se samo zavuče ruka i izvuče koliko vam treba. Naravno da će morati zbog inflacije da se itekako nadoknađuje iz budžeta, a to nije tako jednostavno. Ove mere koje je država preuzela su dobre, ali nisu dovoljne - rekla je Šantić.

02:58

ŠVAJCARSKI MODEL RASTA PENZIJA NIJE NI DOBRO, NI VELIKO! Stručnjaci otkrili: Evo kakav će STANDARD STANOVNIŠTVA BITI U OVOJ GODINI

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track