EPISKOP ATANASIJE RAKITA ZA KURIR: Daj Bože da se Srbi slože, obože i umnože - na sledećem popisu biće nas više!
Episkop Mileševski Atanasije Rakita, Foto: Filip Plavčić

božićni intervju

EPISKOP ATANASIJE RAKITA ZA KURIR: Daj Bože da se Srbi slože, obože i umnože - na sledećem popisu biće nas više!

Društvo -

Često podsećam na molitvu Svetog vladike Nikolaja. Verujemo da će je Bog ispuniti ako se molimo od srca. Ipak, pozivam narod i u vidu zapovesti da treba: rađati, vaspitavati i obrazovati!

Radi punoće doživljaja Božića i pravilnog pristupanja ovom sveradosnom prazniku pozvao bih sve da imaju u vidu božićnu poslanicu Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija koju je zajedno sa drugim episkopima uputio svima sinovima i kćerima Srpske crkve, jer tamo je ukazano na sve dimenzije praznika, kao i na značaj njegovog praznovanja, naglasio je u prazničnom intervjuu za Kurir episkop mileševski Atanasije Rakita.

Može li se trenutna situacija na KiM rešiti u korist našeg naroda? Hoćemo li se izboriti sa iskušenjem?

- Dok prolazimo kroz velika iskušenja povodom KiM, za nas je najvažnije da ostanemo na Božjem putu, kao saradnici Božji, kao oni koji prihvataju Božji plan za svet. Držeći se svetosavskog puta, mi verujemo da smo na pravom putu, i kao takvi da smo i Bogu potrebni, i nećemo dozvoliti da nas neko ubedi u suprotno. Ako ne izdamo Boga, onda znamo da nismo izdali ni sebe. Verujemo u uspeh.

Kako komentarišete rezultate popisa stanovništva u Srbiji i to što nas ima skoro 500.000 manje u odnosu na popis iz 2011. godine?

- Kad je broj stanovništva u Srbiji u pitanju, mi ćemo ipak ostati optimisti - na ovom popisu nas je manje, ali na sledećem nas će biti više. U svome ličnom obraćanju narodu često podsećam na molitvu Svetog vladike Nikolaja: "Daj bože da se Srbi slože, obože i umnože!" Verujemo da će Bog ispuniti molitvu ako se molimo od srca. Ipak, pozivam narod i u vidu zapovesti da treba: rađati, vaspitavati i obrazovati.

Manastir Mileševa
Manastir Mileševafoto: Shutterstock

Vršnjačko nasilje događa se svakog dana. Deca su sve surovija, gde smo zakazali?

- Crkva Hristova je najbolja učiteljica života i ona najbolje vaspitava i daje najbolje ljude, čak i svetitelje. Zatim porodica, za koju kažemo da je domaća crkva, jeste prva škola u kojoj se dete uči, a roditelji su prvi učitelji. Eto, ove činjenice treba imati u vidu kada želimo stvarati nove ljude - ako je zdrava porodica, veći su izgledi da će se i deca usmeriti dobrim putem i da će biti na sreću i sebi i društvu. Odgovornost se, dalje, očekuje i od škole i od države.

Novi episkopi

SPC postala bogatija

SPC je postala bogatija za nekoliko novih episkopa. Kako ocenjujete njihov dosadašnji rad kao dugogodišnji nosilac tog čina?

- Izbor novih episkopa bio je izraz Božje volje, Sveti Duh je govorio kroz Sveti arhijerejski sabor. Srpska pravoslavna crkva je njihovim izborom postala mnogo bogatija, dobila je novu snagu. Isti Duh Sveti koji deluje u izboru episkopa aktivan je i kasnije u njihovom angažovanju i raspoređivanju. On ih rukovoditi, umudruje i daje im silu. A već se i dalo videti da su dobro pripremljeni za svoju episkopsku službu.

Episkop ste eparhije u kojoj se nalazi jedan od najposećenijih manastira - Mileševa. Šta zapažate prilikom susreta s vernicima?

- Mileševska eparhija ima veći broj značajnih svetinja. Najznačajniji je manastir Mileševa, koji prolazi kroz period svoga osamstotog jubileja, ali pored Mileševe treba podsetiti i na manastir Svete Trojice Pljevaljske, manastir Dovolju, manastir Banju, Kumanicu, Davidovicu i druge. Vernici ih sve doživljavaju kao velike svetinje i izvore duhovne snage i okrepljenja. Svakako, oni su i bogate riznice kulturnih dobara, dragocenih celom svetu. Nas posebno raduje to što nam se čini da se Mileševa počela shvatati, nekako, kao centar srpstva. Pripreme za proslavu osamstotog jubileja manastira Mileševe su u toku i one, pored radova koji se izvode na sanaciji hrama pod rukovodstvom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, podrazumevaju i uređenje korita reke Mileševke, poboljšanje puta ka manastiru...

Udaljeni od vere

Bog nas nije napustio

Da li smo se udaljili od Boga, posebno omladina?

- Bez obzira na to da li se neko od nas udaljio od Boga ili nije, mi smo uvereni da Bog nije nas napustio i da je uvek rad da nas čuje. On se posebno raduje kada vidi da i mi sami želimo da ustanemo ili da se popravimo.

Koja je vaša poruka vernicima za Božić?

- Božić je za nas pravoslavne hrišćane, pa i za Srbe, istinski izvor radosti i uvek nova šansa. Radujemo se zbog obnavljanja te blizine s Bogom, jer opet saznajemo da nismo sami i da nismo od Boga ostavljeni. Bog nam se javlja kao aktivni učesnik našeg života. On dolazi da donese mir, pa je i jednom prilikom rekao svojim učenicima: "Mir svoj dajem vam." On je pokazao da u njemu možemo uvek imati mir i sigurnost, pa čak i u ratnim okolnostima. U proslavljanju Božića, prva stvar koju treba da imamo u svesti jeste ta da se Hristos rađa kao naš oslobodilac i spasitelj, spasitelj od greha i njegovih pogubnih posledica.

Zbog toga je još od proroka dobio ime Isus, tj. Spasitelj - to mu je i ime i funkcija. U konačnom zaključku, uviđamo da nas Božić spasava i od nas samih, od naših zabluda, ograničenja, promašaja i svih zamki koje su ljudi sami izumeli. Svim čitaocima upućujem naš pravoslavni božićni pozdrav MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI! Želim da se svi zajedno radujemo s našom braćom i sestrama, da se raduju nebesa i sva zemlja. Pokažimo sada zajedno ovu dragocenost naše hrišćanske vere, ljubavi i mudrosti. Hristos koji nam se opet javlja želi da mi budemo njegovi saradnici i da zajedno s nama, ne bez nas, po svojoj mudrosti, on spasava ovaj svet.

Kurir.rs/Mina Branković

Štampano izdanje 06.01.2022.
foto: Kurir

Danas vas u prazničnom dvobroju čeka poklon VELIKA IKONA ISUSA HRISTA plus dodatak TV Ekran

poklon
foto: Kurir

U božićnom dvobroju poklanjamo vam veliku ikonu Isusa Hrista sa zlatotiskom i molitvom koja je osveštana u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Kao drugi poklon čeka vas dodatak TV Ekran.

Ikona Isusa Hrista je reprodukcija ikone Isusa Pantokratora iz VI veka. U pitanju je ikona koja se smatra jednom od najznačajnijih u hrišćanstvu i nalazi se u manastiru Svete Katarine na Sinaju.

Ikona je zajedno s brojanicama osveštana u Crkvi Svetog Marka u Beogradu.

1 / 4 Foto: Kurir

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Ljubomir Bulajić: Uvek nas nađe ono suđeno

Glumac koji je staru godinu ispratio duplim uspehom, a kog smo upoznali u ulogama i kralja i negativca i romantika i policajca, priseća se prelomnih trenutaka u svojoj karijeri

Kristina Bogunović Gavrić: Iako mi je komedija „Radio Mileva” promenila život, ja sam ipak ostala ista

Džošua Džekson: U intervju za TV Ekran otkriva kako je bilo oživeti lik Doktora Smrti

Bonus video:

01:32

SENZACIONALNO OTKRIĆE U SREMSKOJ MITROVICI Pronađeno 180 grobova i crkva stara 9 vekova MAĐARSKI IZVOR UPUĆUJE NA OVU SVETITELJKU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja