SULEJMAN JE PRE SEDAM GODINA POSTAO DUŠAN: Srbi se najviše protivili mom krštenju, a evo šta mu je rekao patrijarh Porfirije!
Dušan Obrenović, Foto: Privatna Arhiva

promenio veru

SULEJMAN JE PRE SEDAM GODINA POSTAO DUŠAN: Srbi se najviše protivili mom krštenju, a evo šta mu je rekao patrijarh Porfirije!

Društvo -

Mladić (24) rođen iz mešovitog albansko bošnjačkog braka, rodio se pod imenom Sulejman Muratović, a onda se 2016. godine krstio i prešao u pravoslavlje pod novim imenom i prezimenom - Dušan Obrenović!

Dušan je pre skoro sedam godina promenio veru, a kako i sam kaže, nije "prešao u pravoslavlje", samo se vratio korenima. Ovaj mladić živi u Kosovskoj Mitrovici sa svojom rođenom sestrom, otac mu je preminuo pre dve godine, dok se majka nalazi na bolničkom lečenju.

Dušan u Manastiru Pećka Patrijaršija
Dušan u Manastiru Pećka Patrijaršijafoto: Privatna Arhiva

- Rođen sam u Kosovskoj Mitrovici, gde smo mi pravoslavni Srbi, od malena sam išao sam u crkvu, nisam krio to. Prvi susret sa Bogom sam imao u osnovnoj školi, imao sam veliko interesovanje za verom i Bogom - priča nam Dušan.

Veli, da im je otac pričao da su njihovi preci Srbi rodom iz Brčkog.

U Manastiru Draganac
U Manastiru Draganacfoto: Privatna Arhiva

- Nama je majka Albanka, a otac je rodom iz Brčkog, bio je muslimanske veroispovesti. Živeo je moralno, ali nije bio neki vernik. U Kosovskoj Mitrovici je živeo duže od 30 godina, tu se nastanio i oženio, dobio je mene i sestru. Mi smo se uvek izjašnjavali kao Srbi, a otac je uvek bio tu za Kosovsku Mitrovicu. Majka i nije mnogo razumela moju želju, ona je psihički bolesna već 12 godina, boluje od šizofrenije - navodi sagovornik Kurira.

Upoznao i patrijarha Porfirija

Crkva je uvek pomagala narodu na KiM

Dušan Obrenović na društvenim mrežama redovno objavljuje fotografije svetinja koje obilazi, ali i fotografije sa episkopima SPC, a nedavno je upoznao i patrijarha Porfirija.

Sa patrijarhom Porfirijem i episkopom Ilarionom
Sa patrijarhom Porfirijem i episkopom Ilarionomfoto: Privatna Arhiva

- Bio sam na hirotoniji našeg vladike Ilariona. Mi smo bliski prijatelji, on nema kome nije pomogao, pogoto srpskom narodu po enklavama. Crkva je ovde uvek bila da pomogne, nikad nam nisu otkazali pomoć. Vrata crkve su za narod uvek bila otvorena. Na hirotoniji episkopa Ilariona upoznao sam i našeg patrijarha Porfirija, njemu se dopalo što sam se krstio, drago mu je - otkrio nam je Dušan i dodao da ga je pokojni vladika Atanasije Jevtić, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski, voleo kao svoga sina.

Mladi Dušan zvanično je kršten 2016. godine u manastiru Banjska, kod oca Danila. Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, a ime po caru Dušanu.

U Manastiru Gračanica
U Manastiru Gračanicafoto: Privatna Arhiva

- Prijatelji su lepo prihvatili tu moju odluku, ali je nekim pravoslavnim Srbima smetalo to što sam se krstio. Smetalo je i Srbima i Gorancima, ali i Albancima. Neki nisu mogli to da prihvate, dobijao sam čak i pretnje smrću. Nikada se nisam plašio, ja sledim božiju ideologiju, živim moralno i po Svetom pismu. Čuo sam da je još jedan mladić iz Mitrovice uradio isto što i ja - priča Dušan.

Dodaje da on i sestra žive od socijalne pomoći, kao i da ne može da pronađe posao.

- Otac je preminuo pre dve godine, a majku sam tek skoro uspeo da smestim na bolničko lečenje. Dobili smo pomoć od crkve i Kancelarije za KiM, renoviran nam je stan. Međutim, nemamo nameštaj. Tu nam treba pomoć, bilo bi lepo ako bi neko želeo da se javi i da nam pomogne - zaključuje on.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

00:39

IKONE U VRANJU UNIŠTILI SEKTAŠI! Sektolog: Ovo je najjači udar na Isusa i pravoslavlje! SVECIMA SU CRTALI OČI DEMONA (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track