BILA SAM MNOGO SREĆNA KAD SAM IZVUKLA DUKAT, ČUVAĆU GA ZA ZDRAVLJE I SREĆU! Tradicionalno lomljenje česnice oduševilo najmlađe
Deca srećna što su izvukla dukate, Foto: Printsreen

RADOSNO

BILA SAM MNOGO SREĆNA KAD SAM IZVUKLA DUKAT, ČUVAĆU GA ZA ZDRAVLJE I SREĆU! Tradicionalno lomljenje česnice oduševilo najmlađe

Društvo -

Ispred Hrama Svetog Save u Beogradu danas je upriličeno tradicionalno lomljenje česnice, teške 250 kilograma sa 33 zlatnika, čemu su se najviše obradovali mališani

Tradicionalno lomljenje česnice upriličeno je danas ispred Hrama Svetog Save u Beogradu u prisustvu više hiljada vernika! Česnica, koja je bila teška 250 kilograma, podeljena je na 7.000 delova.

U sebi je imala 33 zlatna dukata, a potrazi za njima najviše su se obradovali mališani. Za njih su bili pripremljeni i paketići. Raškoviće je ove godine iznenadio dukat. Na tradicionalnom lomljenju česnice su treći put, a kažu - treća sreća je njihova.

- Doveli smo decu ovde jer vole da dođu. Obraduju se lomljenju česnice. Nismo se nadali dukatu, ali nam je ipak došao. Uzela sam četiri parčeta česnice, za svakoga od nas po jedno, i u jednoj od parčića koje sam namenila deci bio je dukat. Bili su presrećni. Čuvaćemo ga za sreću, zdravlje. Veoma smo radosni zbog toga - kaže za Kurir Danijela Rašković.

Osmeh na licu nije mogla da sakrije ni mala Anđelija Petrić. Ima šest i po godina i tata ju je vodio za ruku kroz masu. U ručici je ponosno stiskala svoj dukat.

Deca Božić
foto: Printsreen

- Hristos se rodi. Izvukla sam dukat, jako sam srećna. On znači zdravlje i sreću - rekla je devojčica sve vreme se smešeći. Sreću nije krila ni osmogodišnja Nikolina.

Deca Božić
foto: Printsreen

- Mislila sam da neću dobiti dukat, ali sam ga ipak izvukla. Baš sam mu se obradovala. Nisam morala ni da zagrizem, dukat je sam virio. Osmehnula sam se čim sam ga videla - kaže Nikolina.

I dečak Konstantin Garović (13) nije se nadao ovakvoj sreći.

Deca Božić
foto: Printsreen

- S bakom i mlađom sekom, koja ima godinu dana i osam meseci, došao sam da se prošetam, došli smo ranije, oko devet ujutru, čim smo ustali. Pekar je dao baki česnicu za nas, i između mog i sekinog dela je bio dukat. Mnogo je lep osećaj. Čuvaćemo ga da nam donese sreću - rekao je Konstantin za Kurir.

250 kilograma bila je teška česnica

7.000 delova je imala

33 zlatnika bila su u njoj

4 metra imala je u prečniku

Česnicu je osveštao episkop remezijanski Stefan (vikarni episkop patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija). Deljenju je prisustvovala i ministarka Darija Kisić, a česnicu je pripremila Unija pekara.

Suzana Trajković

Bonus video

03:07

Kamiondžije Prokuplja čestitale Božić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track