"TRGOVCI SU SE IZBEZOBRAZILI" Isti proizvod, duplo VIŠA CENA! Dejan Gavrilović: Grčka je OVAJ problem rešila SLEDEĆIM POTEZOM
"Zaštita od trgovaca je neophodna!", Foto: Kurir TV

rast cena

"TRGOVCI SU SE IZBEZOBRAZILI" Isti proizvod, duplo VIŠA CENA! Dejan Gavrilović: Grčka je OVAJ problem rešila SLEDEĆIM POTEZOM

Društvo -

Udruženje sa čijim predsednikom su danas razgovarali voditelji emisije "Puls Srbije", na svom fejsbuk profilu stavilo je fotografiju cene konzerve tunjevine od 500 dinara sa šaljivim komentarom da će nam banke uskoro odobravati kredite i za ovakve kupovine.

usluga, banka, kredit
foto: Shutterstock

Oni često ukazuju na rast cena u prodavnicama, a inflacija tek dobija na značaju u januaru, kada smo svi manje više potrošili platu tokom praznika, a tek je 10. u mesecu.

Gost Dejan Gavrilović predstavnik je udruženja Efektiva podelio je sa gledaocima šta može da nas čeka nakon drastičnog rasta cena u Srbiji.

- Cene nekih proizvoda su nerealne - uveo je u priču.

Potrošači koji kontaktiraju udruženje "Efektiva" javljaju se udruženju iz raznih razloga.

- Čovek ne može da se odrekne hrane, kućne hemije. Potrošnja goriva i korišćenje taksija nije neophodna, onaj koji nema da plati ići će peške. Poskupljenje hrane je bilo od 30-35 posto i to je ogroman udar na budžet potrošača - ispričao je Gavrilović, istakavši da je Srbija zemlja u kojoj se hrana najviše baca.

05:42

Isti PROIZVOD duplo VIŠA cena! Dejan Gavrilović: Grčka je OVAJ problem rešila SLEDEĆIM POTEZOM

Svedoci smo tome da su cene previsoke za naš standard, ali kad su praznici u pitanju, Srbi troše i više nego što mogu da zarade. Gavrilović je rekao da ne postoji formula za opšte zadovoljstvo.

- Ako uzmemo porodicu kojoj 250.000 nije dovoljno za mesec dana, sa takvim primanjima njima su potrebniji saveti, nego onima koji nemaju prostora da uštede - ukazao je on na čudnu pojavu.

Da li postoji odgovor na kraju 2022. godine, zašto su neki proizvodi skuplji od istih proizvoda u regionu?

- To je neka želja da se dodatno zaradi. Mi kad poredimo cene, na primer gledali smo neke patike koje su ovde skuplje za 1.000 dinara! Neki trgovci kažu tamo je jeftinije jer je tamo veće tržište, ali opet kažem, to nije nešto što je neophodno. U Hrvatskoj i Bosni je dizel jeftinijii za 30 dinara! - ispričao je.

Zaštita od trgovaca je neophodna

- Zakon o zaštiti potrošača ne podleže cenama. Zakon se ne primenjuje na ove stvari, više se primenjuje na kvalitet, ili ispravnost kupljenog proizvoda. Pre nekih mesec dana sam video vest iz Grčke, Vlada je posegla za merom kontrole cena i to je donelo neke dobre rezultate. Problem kod nas je što jedan proizvod ima različite cene, odnosno maržu, od trgovca do trgovca - rekao je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track