MOST NA ADI BEZ KONTROLE Jutjuberi se popeli i snimali, stručnjaci za bezbednost opominju: Neki TERORISTA JE MOGAO DA POBIJE LJUDE
Popeli se na most na Adi, Foto: Printscreen

PAŽNJA!

MOST NA ADI BEZ KONTROLE Jutjuberi se popeli i snimali, stručnjaci za bezbednost opominju: Neki TERORISTA JE MOGAO DA POBIJE LJUDE

Društvo -

Ovo je opomena da neko usred bela dana može da postavi eksploziv i napravi barikadu, a da policija zakasni s reakcijom, kaže Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost

Dvojica mladića, od kojih je jedan jutjuber s nadimkom Kresoje, popeli su se na vrh Mosta na Adi. Tamo su se snimali, pravili selfije, i sve to u sredu okačili na društvene mreže.

Sve to je pokrenulo niz pitanja i reakcija. U prvi mah bilo je komentara da je to strašno gledati, da su mogli pasti i poginuti... Da, tačno! I o tome se posebno može pričati.

Ali mi ćemo se osvrnuti na jednu drugu opasnost na koju su nam ti momci svojim krajnje nepromišljenim gestom ukazali - onako kako su se oni popeli na pilon i uvukli u njega a da ih pritom niko nije zaustavio, to je mogao da uradi i neki terorista sa eksplozivom!

Pitanje je kako se obezbeđuju važna i frekventna mesta. Prof. dr Zoran Dragišić, stručnjak za bezbednost, za Kurir kaže da su mostovi objekti kritične infrastrukture i da bi morali da budu posebno zaštićeni.

Zoran Dragišić
Zoran Dragišić foto: Nebojša Mandić

- Ono što su momci uradili je opomena da moramo više brinuti o mostovima. Oni nisu imali lošu nameru, ali neko je mogao da je ima. Tako je mogao neopaženo da se popne i neki terorista, da pobije ljude, sruši most... Nadležni bi sada trebalo da preduzmu odgovarajuće mere.

Dragišić naglašava da Srbija ima propisan Zakon o kritičnim infrastrukturama, koji obavezuje organizaciju kojoj pripada neka kritična infrastruktura da je i obezbedi.

Inače, zaštita kritične infrastrukture predstavlja skup aktivnosti i mera koje osiguravaju njeno funkcionisanje u slučaju ometanja ili uništenja, odnosno zaštitu u slučaju pretnji i sprečavanje nastanka posledice ometanja ili uništenja. Pod kritičnom infrastrukturom smatraju se sistemi, mreže i objekti čiji prekid funkcionisanja ili prekid isporuke robe može da ima ozbiljne posledice po nacionalnu bezbednost, zdravlje i život ljudi, imovinu, životnu sredinu, bezbednost građana, ekonomsku stabilnost...

Naravno, tu spadaju i mostovi.

Jutjuber ćuti

Nadležni svesni problema

Od svih pitanja koje smo postavili JP "Putevi Beograd", odgovorili su nam da su oni uočili potrebu da se taj objekat zaštiti, i da su planirali nabavku sistema za protivprovalnu zaštitu. Navode da su izdali potrebne naloge i planiraju završetak predmetne nabavke.

Ni mladić koji se na Jutjubu predstavlja kao Kresoje nije nam odgovorio na mejl.

Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost, za Kurir kaže da naše mostove ne čuvaju policijske patrole, već je sve obezbeđeno video-kamerama.

Gordana Mišev
Gordana Mišev foto: Kurir tv

- Svaka neobična aktivnost se prati, ali, nažalost, uglavnom kad se nešto desi, kao što je to bilo u slučaju "kantrimen", kad je jedna osoba izgubila život. Postoje naselja s pojačanim vandalizmom na mostu (oštećenje mosta, lomljenje, crtanje). Međutim, u određenim slučajevima postoje opasnosti od mogućih terorističkih aktivnosti, kao na primer most u Kosovskoj Mitrovici, koji je uvek pod kontrolom policije. Aktivnosti terorista su inače uobičajene za mesta s velikom frekvencijom pešaka - metro, aerodrom, železnica, bioskop, a mostove ne napadaju - kaže ona i dodaje da je ponašanje mladića na mostu svakako upozorenje šta sve može da se desi.

- Ovo je opomena da neko usred bela dana može da postavi eksploziv i napravi barikadu, a da policija zakasni s reakcijom.

(Kurir.rs/Suzana Trajković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track