PAŽNJA! OVI ČAJEVI SU ŠTETNI PO ZDRAVLJE, a masovno ih pijemo! Jedan njihov sastojak u dodiru sa vodom stvara OTROVNU MATERIJU!
Foto: Kurir televizija, Shutterstock

zabluda o čaju

PAŽNJA! OVI ČAJEVI SU ŠTETNI PO ZDRAVLJE, a masovno ih pijemo! Jedan njihov sastojak u dodiru sa vodom stvara OTROVNU MATERIJU!

Društvo -

Da li čitate deklaracije na proizvodima pre nego što Iih kupite? Da li imate poverenja u napisano na ambalaži? Građani se sve češće žale da kada kupe npr. voćni čaj da je udeo voća, koje je na ambalaži obično najistaknutiji i zbog kojeg najčešće biramo određeni čaj zanemarljiv.

Znamo li šta kupujemo i šta da radimo ako nas trgovci na bilo koji način dovedu u zabludu?

Podaci o sastavu, roku upotrebe, uslovima čuvanja i druge informacije značajne za potrošače moraju biti istaknuti u deklaraciji proizvoda kako bismo znali šta kupujemo. Većina ljudi ne obraća pažnju na to šta je napisano u deklaraciji proizvoda, a ako bacimo pogled na sastav recimo čaja od narandže i đumbira možemo primetiti da u ovom čaju najviše ima jabuke, dok je postotak narandže zanemarljiv.

Centralni
foto: Kurir televizija

- Ukoliko je na ambalaži proizvoda naznačena slika nekog sastojka koga nema u pretežnoj meri u tom proizvodu onda je taj potrošač doveden u zabludu. U tom kontekstu mora da odreaguje poljoprivredna inspekcija, a potrošač mora da se javi tržišnoj inspekciji - upozorila je Vesna Perinčić iz republička unija potrošača.

Oglasna poruka mora biti jasna kako potrošač ne bi bio doveden u zabludu. Pojedini čajevi osim toga što ne sadrže u dovoljnoj meri voće zbog kojeg smo ga kupili često je i štetan, a evo i zašto.

Centralni
foto: Kurir televizija

- Pored toga te kesice su često i sintetičke tako da one u toploj vodi i puštaju neke štetne materije koje mi onda unosimo u organizam pa je zato najbolje koristiti čajeve u rinfuzu, a ako nemamo čaj uvek imamo neku svežu voćku. Možemo da skuvamo jabuku ili đumbir - tvrdi Nirvana Šterić, proizvođač čajeva.

Ako primetite da su vas na bilo koji način obmanuli trgovci možete se obratiti tržišnoj inspekciji. Obratite pažnju na deklaraciju, a ako ste ljubitelj čaja i zaista želite da popijete taj napitak bez dodatnih aroma i aditiva najbolje je da ga potražite u prodavnicama zdrave hrane.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track