OGLASILA SE DIREKTORKA ŠKOLE KOJA NE DA POPA I TAMJAN U ŠKOLI NA SVETOG SAVU! Olivera Marjanović za Kurir: EVO ŠTA ĆE BITI!
Foto: Zorana Jevtić, Wikipedia, Printscreen

OGLASILA SE DIREKTORKA ŠKOLE KOJA NE DA POPA I TAMJAN U ŠKOLI NA SVETOG SAVU! Olivera Marjanović za Kurir: EVO ŠTA ĆE BITI!

Društvo -

Olivera Marjanović, direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sečnja, koja je podigla prašinu objavom da prvi put, posle niza godina, u toj školi neće biti verskih obreda 27. januara za Svetog Savu, jer je ona sada direktor, za Kurir objašnjava zašto je tako odlučila.

- Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lepu Srbiju - objava je Olivere Marjanović koja je zapalila mreže.

Crkva u Sečnju
Crkva u Sečnjufoto: Wikipedia

Marjanovićeva za Kurir kaže da je pre devet meseci postala direktorka škole, te je ovo prva školska slava od kada je na čelu ove osmoletke.

- Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana, i svete vodice i svačega. Lepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vere, kao i atesiti. I zato u školi nikoga ne smemo da primoravamo da prisustvuje tuđim veriskim obredima. Čovek je sve razumeo, dogovor je da u 9 sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zapoleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže - kaže za Kurir Marjanovićeva, koja ne želi da joj objavljujemo fotografiju.

MEĐU ATEISTIMA

Reči direktorke Marjanović objavljene su i u fejsbuk grupi Ateisti Srbije, te je pitamo da li je ateista te zato ne dozvoljava verske obrede.

- Svoje opredeljenje po tom pitanju nisam dužna da vam kažem.

Ona ističe i da će školska slava Sveti Sava biti proslavljena u ovoj osmoletki kako i dolikuje.

Sveti Sava
Sveti Savafoto: Kurir.rs/N.H.

- Program počinje u 8 sati ujutru svetosavskom himnom. Pošto nemamo fiskulturnu salu u koju bi mogli svi da stanu, već dve zgrade, jednu u kojoj mlađi osnovci pohađaju i i drugu u kojoj su straiji, program će biti podeljen u te dve zgrade jer ne mogu sva deca da stanu u jednu. I u toj gde su mlađi himna će biti puštena sa razglasa, a u drugoj će je hor pevati. Imamo i izložbu likovnih radova na temu Svetog Save, đaci će izvesti pozorišne kratke igrokaze o životu i radu Svetog Save, kao i recitacije. Zatim sledi liturgija u crkvi - objašnjava Marjanovićeva i dodaje da škola ima 110 đaka, a sam Sečanj nešto manje od 3.000 ljudi

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track