Najnovije vesti

SKUPŠTINSKA DELEGACIJA U BEČU: Dragan Marković Palma: Na KiM samo jedna strana ne poštuje dogovore, a to su kosovski Albanci!
Foto: Skupština Srbije

POSETA GRUPE PRIJATELJSTVA

SKUPŠTINSKA DELEGACIJA U BEČU: Dragan Marković Palma: Na KiM samo jedna strana ne poštuje dogovore, a to su kosovski Albanci!

Politika

Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik, kao predsednik Parlamentarne grupe prijateljstva sa Austrijom, predvodi delegaciju od 12 poslanika, koja je danas posetila Parlament Republike Austrije i imala sastanak sa austrijskim poslanicima, članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Srbijom, na čelu sa predsednicom ove parlamentarne grupe Gudrun Kugler.

Na sastanku su poslanici otvoreno razgovarali o svim temama koje se tiču bilateralnih odnosa, o situaciji na Zapadnom Balkanu i u svetu.

Dragan Marković Palma
foto: Skupština Srbije

Jedna od tema je bila i situacija na Kosovu i Metohiji.

- Mogu reći da sam zadovoljan onim što smo čuli od kolega poslanika u parlamentu Austrije. Siguran sam da oni nisu dovoljno informisani o situaciji na Kosovu i Metohiji. EU stalno u svojim izjavama govori "obe strane " kada se govori o KiM, a u stvari u poslednjih osam godina samo jedna, albanska strana, ne poštuje dogovoreno. Kako možemo govoriti o obe strane ako je samo jedna strana, kosovski Albanci, tačnije pripadnik specijalne jedinice ROSU pucao na srpsku decu na Badnji dan, samo zato što su Srbi i što su nosili badnjak, obeležje srpske tradicije i vere. Mi smo se dogovorili da našim kolegama iz Austrije šaljemo tačne i proverene informacije o događajima na Kosovu i Metohiji. Mi hoćemo kompromis, ali ne možemo da se odreknemo naše teritorije i našeg identiteta - rekao je Marković i dodao:

Dragan Marković Palma
foto: Skupština Srbije

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobro vodi politiku Srbije i ima ogromnu podršku građana Srbije i nama treba Austrija da nam pomogne kako bi Srbija što pre postala član EU, jer mi smo u vašem predsoblju, Srbija je deo EU.

Na sastanku je jedna od tema bila i rat u Ukrajini.

- Država Srbija je osudila događaje u Ukrajini, mi smo protiv svake vrste agresije. Mi smo da rat prestane sada i odmah - rekao je Marković.

On je govorio i o tome da će 350 studenata od 14. do 16. marta boraviti u Beču.

- Želim da informišem gospođu Kugler da od 14. do 16. marta u organizaciji grada Jagodine u Beč dolazi grupa od 350 studenata. Grad je obezbedio donatore za dolazak studenata, a planiramo dolazak još jedne grupe studenata i lekara u oktobru - rekao je predsednik JS.

Marković je pozvao domaćine iz Austrije da posete našu zemlju i budu gosti Narodne Skupštine.

Kugler je rekla da je sastanak sa kolegama iz Srbije bio otvoren i sadržajan i da ona smatra da je Austrija veliki podržavalac Srbije na evropskoj putu i Srbiju smatra važnim činiocem na Zapadnom Balkanu, kao i da je ekonomska saradnja sa Srbijom važna za Austriju.

Dragan Marković Palma
foto: Skupština Srbije

- Mi u Austriji se radujemo rečima gospodina Vučića da je spreman za kompromis po pitanju Kosova i uverevam vas da ćemo kod kosovskih Albanaca jasno i glasno osuditi svu nepravdu koja se dešava srpskoj zajednici na KiM. Veoma smo zahvalni na pomoći koju nam Srbija pruža po pitanju azila, tu nam je Srbija od velike pomoći jer je Austrija na drugom mestu po zahtevima za azil - rekla je Kugler.

Poslanici iz austrijskog parlamenta su pokazali visok stepen razumevanja za situaciju u kojoj se nalazi Srbija.

Stefan Haralnd, poslanik Slobodarske partije je rekao da "svi osuđuju bombardovanje Ukrajine, a ne sećam se da su tako osuđivali bombardovanje Beograda više od 70 dana".

Delegaciju Skupštine Srbije sačinjava 12 narodnih poslanika članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Austrijom, ne samo iz stranaka vladajuće većine, već i iz redova opozicije. Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić.

(Kurir.rs.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja