IZ OVE 3 ZEMLJE SU U SRBIJU STIGLE JAJNE ĆELIJE I SPERMATOZOIDI: Evo kada kreću prve oplodnje i u kojim ustanovama!
Foto: Profimedia

Vantelesna oplodnja

IZ OVE 3 ZEMLJE SU U SRBIJU STIGLE JAJNE ĆELIJE I SPERMATOZOIDI: Evo kada kreću prve oplodnje i u kojim ustanovama!

Društvo -

Reproduktivne ćelije za vantelesnu oplodnju iz uvoza stigle su u Srbiju, a pripreme prvog para za potpomognuti proces oplodnje počeće u narednih nekoliko dana u Univerzitetskog kliničkom centru Srbije (UKCS) u Beogradu, potvrđeno je u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, rekla je da je u KCS stiglo šest paketa sa po šest jajnih ćelija, što je prvi pristigli materijal otkada je u Srbiji 10. decembra prošle godine omogućena vantelesna oplodnja materijalom iz inostranstva o trošku države.

Sanja Radojević Škodrić
foto: RFZO

- Četiri žene će ući u proces na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKCS, dok će dve ući u proces na GAK "Narodni front". Parovi ili žene bez partnera same mogu da biraju na kojoj klinici u Srbiji će taj proces biti vršen. Takođe, mogu da biraju iz koje će banke uzeti reproduktivni materijal i neke karakteristike, najčešće starost, visinu, boju kose, očiju.

Za taj proces prijavilo se oko 500 parova i žena bez partnera, a oko 10 odsto čine upravo singl žene. Država je sklopila ugovor s još jednom bankom reproduktivnih ćelija, pa će se, pored banke iz Španije i dve iz Danske, reproduktivni materijal uvoziti i iz banke u Češkoj - kazala je prof. dr Radojević Škodrić.

Dodala je da takva banka postoji i u Srbiji, ali da je za tri i po godine njenog postojanja bilo pet donora spermatozoida i nijedna donorka jajnih ćelija. - VTO je besplatna do starosne granice od 45 godina, a granica za žene koje samostalno plaćaju taj proces je do 50 godina, a prijava se vrši putem sajta E-uprave.

vantelesna oplodnja
foto: Kurir

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo prof. dr Aleksandar Stefanović rekao je da se parovi koji će ući u proces vantelesne oplodnje na toj klinici već znaju.

ČINJENICE

  • 500 parova se prijavilo za VTO
  • 10 odsto je prijavljenih žena bez partnera
  • Država je izdvojila sredstava za 1.500 parova
  • Oko milijardu dinara izdvojeno iz budžeta
  • Postupak VTO reproduktivnim ćelijama košta oko 7.000 evra
  • Za žene do 45 godina VTO je besplatna

- Već za tri ili četiri dana kreće prvi par u pripremu materice, a nekoliko dana nakon toga i sledeći. Treba raditi na promociji domaćih donora i domaće banke ćelija. Jedina vantelesna oplodnja od domaćeg materijala uspešno je sprovedena na KCS, što je nedavno potvrdio i ultrazvuk. U interesu države je da pronađe put da se omogući kompenzacija za domaće donore, jer pojedinačni postupak VTO uvezenim materijalom, koji je besplatan za građane, košta oko 7.000 evra.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track