Železnice uvode dva nova ruska voza u saobraćaj

Modernizacija

Železnice uvode dva nova ruska voza u saobraćaj

Društvo -
Kupljeno je ukupno 12 garnitura, od kojih je 11 i pre roka prispelo iz Rusije u Srbiju, a očekuje se da uskoro stigne u našu zemlju i poslednji od ugovorenih vozova. Ovo je prva nabavka novih vozova srpskih železnica nakon pune tri decenije

BEOGRAD - "Železnice Srbije" uvode od petka u saobraćaj dva nova ruska dizel-motorna voza, koja će umesto dosadašnjih starih putničkih garnitura saobraćati u lokalnom saobraćaju između Kraljeva i Lapova, odnosno Kraljeva i Požege, saopštilo je to preduzeće.

Prvi polazak novog ruskog voza iz Kraljeva je u 7:35 sati za Lapovo, a potom u 10:50 iz Kraljeva za Požegu.

Kako se navodi u saopštenju, reč je o novim dizel-motornim garniturama serije 711 ruskog proizvođača "Metrovagonmaša", koje su srpske železnice kupile zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke "Eurofime" od 43 miliona švajcarskih franaka.

Kupljeno je ukupno 12 garnitura, od kojih je 11 i pre roka prispelo iz Rusije u Srbiju, a očekuje se da uskoro stigne u našu zemlju i poslednji od ugovorenih vozova. Ovo je prva nabavka novih vozova srpskih železnica nakon pune tri decenije.

Do sada su u saobraćaj uključene dve nove garniture na relaciji Beograd Dunav stanica - Pančevo - Vršac - Beograd Dunav stanica, a ostale će sukcesivno biti uključivane u putnički prevoz i u ostalim regionima u Srbiji.

Vozovi su, kako se objašnjava, namenjeni prevozu putnika u lokalnom i regionalnom saobraćaju na neelektrificiranim prugama, dvodelni su i imaju 120 mesta za sedenje i 126 mesta za stajanje i kreću se brzinom od 120 kilometara na sat.

Takođe, opremljeni su najsavremenijom opremom, a glavne komponente proizveli su najpoznatiji evropski proizvođači, po svim domaćim i međunarodnim standardima.

Novi dizel-motorni vozovi sukcesivno će zameniti putničke šinobuse i "makose", stare preko 30 godina, koji su danas još uvek u saobraćaju, a njihova upotreba će u saobraćajnom i ekonomskom pogledu biti znatno racionalnija, efikasnija i jeftinija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track