ĆEBE OD 60.000 RSD KOJE HLADI I GREJE? Eksperti upozoravaju na podmukle trikove: Ušli su u psihologiju penzionera, OVAKO IH VARAJU
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

KURIR TV

ĆEBE OD 60.000 RSD KOJE HLADI I GREJE? Eksperti upozoravaju na podmukle trikove: Ušli su u psihologiju penzionera, OVAKO IH VARAJU

Društvo -

Srpski penzioneri ponovo su na meti opasnih prevaranata, a pojedini od njih čak su počeli da tuku starije sugrađane, koji ih puste u svoj dom misleći da im prodavci žele dobro.

Pritom, nešto što se po prodavnicama i internet-platformama može nabaviti za nekoliko desetina evra biva narodski rečeno „uvaljeno“, uz pomoć lukavih psiholoških igara, za barem desetostruko viši iznos, a taj iznos će se u narednih godinu dana naplaćivati žrtvi na rate preko PIO fonda.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Tehnike su različite, od onoga da su na formularu sitna slova, pa čak i do usmenih obećanja i ubeđivanja da će neki proizvod biti jeftin i da će se lako otplatiti.

U "Pulsu Srbije" o ovoj temi razgovarali su Jovan Ristić iz udruženja "Efektiva" i Nadežda Satarić iz udruženja "Amity", koje se bori za prava naših starijih sugrađana.

Ristić je prvo apelovao da bi trebalo da se angažuje neko iz države jer se radi o organizovanoj ekipi.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Neko iz države bi trebalo da se trgne i da počne da razmišlja da je ovde jedna cela ranjiva populacija na meti, i to od organizovane ekipe. Teško je i tržišnim inspektorima da krenu na njih, jer se ti ljudi konstantno premeštaju, menjaju ime, a delatnost promene da bi zavarali trag, suština je ista - započeo je Ristić.

Satarić je rekla da su tzv. prodavci ušli u psihologiju penzionera, pa je navela primer kada u selu prodaju ćebad.

- Mi idemo često po selima, a trgovci koji uvaljuju štošta penzionerima čak im i tamo nude svoje proizvode. Idu kroz sela, čak znaju gde penzioneri žive sami, i nude im ćebad. Oni tačno znaju šta i kako, ušli su u psihologiju starih ljudi, i tako znaju da je ćebe teško za pranje, te im kažu da njihovo ćebe možda košta 60.000 dinara, ali oni to neće osetiti jer može da se isplaćuje na rate, a blagodat ćebeta je da se ono ne pere, ali i da hladi leti, a greje zimi. Samim tim mnoge ljude prevare, a penzioneri kada to provale zovu decu koja se žale - rekla je Satarić.

01:10

ĆEBE OD 60.000 RSD KOJE HLADI I GREJE? Eksperti upozoravaju na podmukle trikove: Ušli su u psihologiju penzionera, OVAKO IH VARAJU

Potom se Ristić nadovezao na momenat žalbe, s obzirom na to da u toj sferi vlada nepisano pravilo na žalbe u roku od 14 dana.

- Pravna borba je nešto drugo, jeste da ima taj rok od 14 dana, ali i njega izigravaju u ekstremnim situacijama. Prisutno je da ne dostave ugovor, penzioner nešto potpiše, a oni sve to zbrzaju pa ni ne ostave papire. Samim tim, čovek ne zna ni na šta da se žali. Ovo je nepoštena praksa na kvadrat - rekao je Ristić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track