HUMANITARNE AKTIVNOSTI KOLA SRPSKIH SESTARA IZ PEĆI: Započele 101. godinu postojanja!
Foto: Privatna arhiva

HUMANITARNE AKTIVNOSTI KOLA SRPSKIH SESTARA IZ PEĆI: Započele 101. godinu postojanja!

Društvo -

Predstavnice Kola srpskih sestara iz Peći obeležile su slavu Sveti Grigorije Bogoslov.

Kao i mnogo godina ranije, vredne Pećanke okupljene oko Kola srpskih sestara (KSS) su po svim crkvenim običajima obeležile slavu u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Kolo srpskih sestara kao humanitarno udruženje žena u Peći postoji od 1922. godine sa predsednicom Stanom Jojić (suprugom Velimira Jojića, direktora gimnazije u Peći) a godine 1939. za predsednicu je izabrana učiteljica srpske osnovne škole Stanija Zonjić.

Ovogodišnja slava u crkvi Svetog Marka
Ovogodišnja slava u crkvi Svetog Markafoto: Privatna arhiva

Rad Kola srpskih sestara obnovljen je 7. februara 1993. godine kada je za slavu Kola preuzeto obeležavanje Svetog Grigorija Bogoslova. Tada je za predsednicu izabrana profesorica Miroslava Šoškić a ukupno je u Kolo upisano 400 žena.

Težina njihove preuzete obaveze se naročito ogleda u vrednom radu za vreme ratnih i posleratnih dešavanja 1999. godine kada nisu prestajale sa svojim aktivnostima.

Pećka patrijaršija
Pećka patrijaršijafoto: BETA/Amir Hamzagić

Snalaženjem u novim okolnostima i životnim sredinama, posle prinudnog odlaska iz zavičaja, prvo, ponovno okupljanje bilo je na dan slave 7. februara 2000. godine, u crkvi Svetog Petra i Pavla na Topčideru, kod duhovnika, omiljenog kod Pećanaca oca Stanka Trajkovića.

Tada je obnovljena registracija članstva KSS i izabrana Radmila Šugović za novu predsednicu, koja je izuzetnim radom i zalaganjem afirmisala KSS u novoj sredini. Kolo je tada imalo 140 aktivnih članica.

Manastirska slava u Pećkoj patrijaršiji
Manastirska slava u Pećkoj patrijaršijifoto: Facebook/Printscreen

Od 2008. godine kratko je vršila dužnost predsednice Ljiljana Nakovski a takođe od 2008. do 2012. godine je predsednica bila Zorica Đelević. Od 2012. godine do danas KSS je uspešno vođeno preduzimljivim angažovanjem predsednice Biljane Drašković Fatić.

Brojni odlasci u zavičaj, u Peć, bilo da se radi o zadušnicama, saborima, čišćenju groblja, pomoći bolesnim monahinjama ili tematskim izletima nisu mogli da prođu bez vrednih sestara iz Kola a vrlo često i bez njihove pesme u autobusu.

Kolo srpskih sestara, Kolo srpskih sestara iz Peći, žene
foto: Privatna arhiva

Naročito su bili emotivni odlasci za Peć, za Pokrov Presvete Bogorodice, slavu Pećke patrijaršije, 14. oktobra, kada bi pored pomoći sestrinstvu Patrijaršije gostima na slavi bili posluženi kolači napravljeni po starim pećkim receptima.

- Zavičajni klub Pećanaca je uvek imao izuzetnu saradnju i bratsko-sestrinski odnos prema Kolu srpskih sestara kao i brojne uspešne zajedničke akcije. Ovo obraćanje je znak dubokog poštovanja za njihovo zalaganje.

Goran Bojović
Goran Bojovićfoto: Privatna arhiva

Ovo je ujedno i poziv našim Pećankama, majkama, suprugama, sestrama i ćerkama da se uključe u rad Kola srpskih sestara i svojim duhom i aktivnostima pomognu i produže tradiciju i humanu misiju.

Neka Sveti Grigorije Bogoslov, kao zaštitnik đaka, mudrih i učenih ljudi da snage, volje i mudrosti članicama Kola srpskih sestara da istraju u svojim uzvišenim nastojanjima - kaže za Portal Kurira dr Goran Bojović, predsednik Zavičajnog kluba Pećanaca u Beogradu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja