NOVI SOJ KORONE POTVRĐEN U SRBIJI! Kraken se širi najbrže do sada, ovo su simptomi, a doktore zabrinjava JEDNA STVAR
Foto: Ana Paunković

kovid

NOVI SOJ KORONE POTVRĐEN U SRBIJI! Kraken se širi najbrže do sada, ovo su simptomi, a doktore zabrinjava JEDNA STVAR

Društvo -

U Srbiji je detektovan kraken - podvarijanta omikron virusa korona koja je u ekspanziji u celom svetu, saznaje Euronews Srbija u Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

- U uzorcima u Srbiji detektovana podvarijanta omikrona XBB 1.5 (kraken) - rekla je dr Sanja Jeremić, zamenica direktora Instituta za molekularnu genetiku i genetsko inženjerstvo gde se sada radi sekvenciranje virusa korona.

Inače u poslednja 24 sata u Srbiji je na prisustvo koronavirusa testirano 10.350 osoba od kojih je virus potvrđen kod 825. Od posledica infekcije preminule su dve osobe, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

maska, muškarac, Covid-19, korona, koronavirus
foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je podvarijanta omikrona XBB.1.5 "najprenosivija podvarijanta koja je do sada otkrivena". Lekare brine što "Kraken" izbegava postojeća antitela u organizmu, koja su stečena kao posledica prethodnih infekcija korona virusom.

Koliko se brzo prenosi najbolje govori podatak iz SAD. Nova podvarijanta omikrona otkrivena je u državi Njujork krajem oktobra, a već do decembra više od 40 odsto slučajeva kovida 19 u toj zemlji uzrokovano je sojem XBB.1.5, navodi se u podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Brzo se širi

Kraken je vrlo zarazna podvarijanta omikron soja virusa korona. Karakteriše je to što se brzo širi, ali su dosadašnja iskustva i istraživanja pokazala da ne daje težu kliničku sliku. Uglavnom se radi o povišenoj temperaturi, slabosti, grlobolji, kijanju, pojačanom curenju nosa, glavobolju, bolu u kostima.

Kraken je vrlo brzo postala dominantna podvarijanta omikrona na američkom kontinentu, a zatim je krenula da se širi u Evropi. Registrovan je u skoro svim evropskim zemljama. Među poslednjim zemljama u regionu detektovan je u Hrvatskoj 28. januara.

Kurir.rs/ Euronews

Bonus video:

02:28

SA KORONOM ŽIVIMO KAO NA VULKANU! Boljević progovorio o novom KRAKEN soju: To nije DELTA SOJ koji je bio vrlo opasan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track