EVO KADA SE OČEKUJE DA "KRAKEN", NOVI SOJ KORONE, STIGNE I U SRBIJU: Epidemiolozi otkrili ko je NAJUGROŽENIJI!
Foto: Profimedia

oprez

EVO KADA SE OČEKUJE DA "KRAKEN", NOVI SOJ KORONE, STIGNE I U SRBIJU: Epidemiolozi otkrili ko je NAJUGROŽENIJI!

Društvo -

"Kraken", novi soj korone koji je nedavno otkriven u Americi i rapidno se širi, u februaru će verovatno dominirati i u celoj Evropi, upozoravaju epidemiolozi.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović kaže za Kurir da je ovaj novi soj korone takozvani jedan od stotine varijanti kovida.

Zoran Radovanović
foto: Kurir Televizija

- Dominira u jednom delu Amerike, ali se nije rasejao po celoj Americi. U Evropi dominira B.A.5, ali se očekuje da će u februaru i u Evropi pa i kod nas preovladati ova nova varijanta jer je brzina kojom se on širi velika. Na primer u Danskoj je pre osam dana bio na jedan odsto, a sada je na osam. Ima tu karakteristiku da se za osam dana udvostručuje - kaže dr Radovanović i dodaje:

- Ukoliko ga ne spreči neki drugi soj ovaj bi mogao da dominira i u Evropi, ali za sada ga je jako malo u zapadnom delu Evrope.

On navodi i da je kod nas počeo da raste broj zaraženih kovidom, ali da to nije ni približno kao što je bilo ranije.

- Zbog toga nema mesta panici. Navikli smo da živimo s ovim virusom. Uvek je dobro izbeći infekciju, a kod nas većina građana je preležala koronu, a jedan deo je i vakcinisan. Ugroženi su samo oni koji nisu primili dvovalentnu vakcinu, a skoro nisu bili zaraženi. Svi bi trebalo da se zaštite i da se imunizuju - ističe dr Radovanović:

vakcina, vakcinacija, vakcinisanje
foto: Zorana Jevtić

- Očekuje se da će brojke rasti i u drugoj polovini januara kada se deca vrate sa raspusta, a povećan je i broj registrovanih slučajeva od gripa i drugih respiratornih infekcija.

Šta je "kraken"?

Podvarijanta koronavirusa XBB.1.5, podvarijanti koronavirusa poznata je pod nadimkom "kraken". Stručnjaci upozoravaju da se brzo širi najverovatnije zato što ima neke velike prednosti u odnosu na trenutno dominantne sojeve omikrona.

bolest, prehlada, grip, virus
foto: Shutterstock

- Postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla da ima sve veći učinak na broj obolelih od kovida u EU/EEA, ali ne u predstojećem mesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim nivoima - piše Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u svojoj proceni.

ECDC piše da je ubrzani tempo širenja verovatno posledica sposobnosti podvarijante da izbegne zaštitu imunološkog sistema koju su pružile prethodne infekcije ili vakcinacija. Takođe ima mutaciju na svom spike proteinu - delu virusa koji se veže na ćelije domaćina - što bi moglo da pružiti neku prednost.

Kurir.rs

Bonus video:

02:28

SA KORONOM ŽIVIMO KAO NA VULKANU! Boljević progovorio o novom KRAKEN soju: To nije DELTA SOJ koji je bio vrlo opasan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja