VIŠE OD 100 SRBA SE PRIČESTILO NA LITURGIJI ZA VELIKI PRAZNIK: Pravoslavno čudo na najmanjem karipskom ostrvu (FOTO)
Foto: privatna arhiva

san martin

VIŠE OD 100 SRBA SE PRIČESTILO NA LITURGIJI ZA VELIKI PRAZNIK: Pravoslavno čudo na najmanjem karipskom ostrvu (FOTO)

Društvo -

Već desetak godina Srpska pravoslavna crkva je svetionik pravoslavlja u Južnoj i Centralnoj Americi. Sve je počelo misionarskim radom blaženog mitropolita Amfilohija, a potom nastavljeno trudom vladike Kirila, koji se nalazi na čelu eparhije Buenos-Ajreske i Južnoameričke.

Tako je na praznik Sveta Tri Jerarha na najmanjem karipskom ostrvu, San Martinu, održan svetoliturgijski sabor svih pravoslavnih hrišćana. Ovo čarobno ostrvo, biser ekoloske lepote, administrativno je podeljeno između Francuske i Holandije, a već 15-ak godina je utočište nekoliko stotina Srba, Rusa, Ukrainaca, Grka, Bugara, Rumuna i drugih pravoslavnih hrišćana.

otac Evstatije, San Martin, SPC
foto: privatna arhiva

Po blagoslovu mitropolita Amfilohija a sada vladike Kirila, arhimandrit dr Evstatije Miloš Azdejković pre pet godina počeo je da dolazi na ostrvo i služi svete liturgije i ostale svete tajne pravoslavnim hrišćanima koji su ovde daleko od matice.

otac Evstatije, San Martin, SPC
foto: privatna arhiva

Svete Liturgije se služe u domu uglednog srpskog privrednika Zorana Milinkovića, koji je svoju kuću nesebično stavio na raspolaganje SPC i srpskom narodu koji živi na San Martinu. Milinković je ostao upamćen kao jedan od najvećih dobrotvora u doba uragana koji je pre par godina zadesio ovo ostrvo.

otac Evstatije, San Martin, SPC
foto: privatna arhiva

- Nadamo se da ćemo, ako Bog da, ove godine završiti sve radove na hramu u Dominikanskoj Republici. Odmah pose toga bi počeli organizovanje i gradnja hrama na ovom ostrvu, koje sve više i više postaje luka i utočište našim ljudima, kako onim mlađim zbog posla, investicija i odmora, tako i penzionerima koji ovde uživaju u blagodatima tople klime i predivnog mora. Danas je ovde bilo preko stotinu pravoslavnih vernika, što je prosto neverovatno s obzirom na to koliko je ovo ostrvo malo. Nadamo se blagoslovu Gospodnjem i dobroj volji blagoslovenih ljudi, uz čiju bi pomoć uskoro ovde mogao da zasija hram pravoslavne crkve svetosavske, pa da to bude mesto ujedinjenja, ljubavi i spasenja svih pravoslavnih hrišćana koji ovde žive i koji budu ovde dolazili, kaže otac Evstatije za Serbian Times.

otac Evstatije, San Martin, SPC
foto: privatna arhiva

Treba dodati da je, specijalno za ovu priliku, domaćin sabora Zoran Milinković pozvao našeg, a svetski poznatog kuvara Ljubišu Miljkovića koji živi i radi na Ibizi, inače rođenog Kraljevčanina, da priprema hranu za brojne goste. Svi prisutni su posle liturgije uživali u našim tradicionalnim specijalitetima a “trpeza ljubavi” potrajala je do večernjih sati.

otac Evstatije, San Martin, SPC
foto: privatna arhiva

U svojoj besedi, pozivajući se na sveto jevanđelje koje govori o “bludnom sinu”, otac Evstatije pozvao je sve koji su danas daleko od otadžbine, da ne prodaju svoje imanje i ne gube svoj novac kao bludni sin, vec da žive po blagoslovu pravoslavne crkve i u blagodatima svetih tajni i da tako učestvuju u gradnji hrama, kako duhovnog tako i meterijalnog, jer je to jedini put povrataka “svome ocu u život večni”.

Kurir.rs/Serbian Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja