"JAGMA ZA SRPSKIM DRONOVIMA KAMIKAZAMA" Profesor Tomić se uključio u program sa Sajma naoružanja iz UAE: Ovo je BORBA ZA INTERESE
Duško Tomić, Foto: EPA/Peter Klaunzer, NICOLAS NICOLAS MESSYASZ / Sipa Press / Profimedia

idex 2023

"JAGMA ZA SRPSKIM DRONOVIMA KAMIKAZAMA" Profesor Tomić se uključio u program sa Sajma naoružanja iz UAE: Ovo je BORBA ZA INTERESE

Društvo -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja IDEX, na kojem su učestvovali i predstavnici namenske industrije Republike Srbije.

"IDEX 2023", jedan je od najvećih i najznačajnijih sajmova gde se prikazuje najnovija oprema, inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane.

Profesor dr Duško Tomić, profesor na fakultetu za Bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, javio se putem viber poziva u jutarnjem programu Redakcija, govoreći o ovom sajmu kao i o tome šta predstavlja učestvovanje države Srbije na istom.

Sajam naoružanja predstavlja sjedinjenjenje predstavnika svih država pod jednim krovom.

- Vi ovde zaključujete ugovor sa zemljama iz celog sveta. Ovde su se sjatile sve zemlje, Amerika - NATO naoružanje, Kina sa svojim kompozicijama protivvazdušne odbrane, Rusi sa svojim... Opet sa te strane moram da kažem da smo se mi jako lepo predstavili. U domenu borbenih vozila, prema meni "MIloš" sa novim sistemom S-8 raketa povećao svoju borbenu moć i mogućnost da odgovori na sve izazove - rekao je Tomić.

00:46

Sve države sveta stihijski kupuju oružje

Prema njegovom mišljenju novo rešenje koje je predstavio Jugoimport, snažno je povećana borbena moć grupe koja ide u operativni zadatak izviđanja.

- Sa novim laserskim rešenjem S-8 sistema Jugoimporta povećana je borbena moć grupe za izviđanje. On je zaslužio možda i najveću pažnju. Pratio sam kako dolaze ljudi iz svih drugih zemalja i kako se interesuju upravo, za taj proizvod. Najveći utisak su mi ostavili dronovi kamikaze, sa kumulativnim minama, proizvedenim u Krušiku, postali su pravi hit - naveo je.

Ekvivalent povećanja vojne moći, pokazuje da smo na globalnom nivou sve manje od mira, upozorio je Tomić.

- NIko nije govorio o elementima civilne zaštite, svi su usmereni ka prikazivanju odbrambene snage svog naoružanja. "Lazanski" i "Nora" haubice, već su odavno ovladale ovim tržištem i isporučene su mnogim afričkim zemljama - dodao je.

0449024449, rafal
foto: NICOLAS NICOLAS MESSYASZ / Sipa Press / Profimedia

Prokomentarisao je svetsku trku u naoružanju, sa ciljem ratovanja u narednih 20 godina.

- Sukob je više političke prirode. To je prekomponovanje sveta. Da biste pokazali elemente moći morate da jačete svoje kapacitete. To je de fakto stanje. Mnoge države su se izjasnile da ne žele da učestvuju, poput Saudijske Arabije, koja želi da postane članica Briksa - nastavio je i dodao:

- Kinezi kupuju Armada sisteme, bez obzira što forsiraju Leo i Abrams. Sarađuju Kinezi i Iranci. Koristi se rusko-ukrajinski sukob da se ekvivalenti moći povećavaju i da se ukaže na potencijalnu opasnost onome koji želi da pokažu aktivnosti protiv drugih zemalja. Predsednik je napomenuo da je Hrvatska dobila 12 "Rafala" i mi smo u procesu kupovine ovih aviona, koji su se pokazali kao jako uspešni i efikasni. Ovo je sve borba za interese - ko će u kojem trenutku plasirati bolje oružje - rekao je Tomić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track