"SRBIJA IMA OGROMAN VOJNI POTENCIJAL" Mlakar: Traže našu artiljeriju, ne postoji sukob u svetu gde se ne koristi SRPSKO NAORUŽANJE
Andrej Mlakar - prezentacija vojne artiljerije, Foto: Kurir TV

buđenje sveta- rat je u toku:

"SRBIJA IMA OGROMAN VOJNI POTENCIJAL" Mlakar: Traže našu artiljeriju, ne postoji sukob u svetu gde se ne koristi SRPSKO NAORUŽANJE

Društvo -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u Abu Dabiju, na sajmu naoružanja i vojne opreme da ćemo vrlo brzo potpisati prvi ugovor sa UAE o kupovini njihovih dronova-samoubica, koji će veoma brzo stići u Srbiju.

Govoreći o naoružanju, on je kazao da je trenutno, zbog situacije u Ukrajini, sve drugačije, ali da se nada da će se i to uskoro normalizovati, pa će i nabavka naoružanja biti lakša.

O naoružanju Vojske Srbije razgovarali su voditelji emsiije "Puls Srbije" sa Andrejem Mlakarom, novinarom rubrike Planeta u Kuriru.

Andrej Mlakar, vojni potencijal, Srbija
foto: Kurir tv

Kako je započeo razgovor Srbija će se uskoro modernizovati u smislu naoružanja.

- Kako je i sam predsednik rekao dobićemo prvi modernizovani bataljon. To su tenkovi 84, i taj pokušaj je krenuo još 2004. godine. Završili smo sa verzijom AS-2, koja je postala nosilac oklopnih jedinica. Nabavili smo iz Rusije 2020. godine 30 tenkova MS -2, tenkove "Beli orao" - započeo je.

Andrej Mlakar, vojni potencijal, Srbija
foto: Kurir tv

Istočni deo kraka NATO pakta jača vojni potencijal, udara i Srbiji ritam u smislu modernizacije naoružanja, uprkos vojnoj neutralnosti Srbije.

- Mi smo imali vučnu artiljeriju, sada imamo samohodnu artiljeriju, uveli smo top haubicu "Nora". Imamo pregršt mogućnosti, imaćemo novu haubicu sa automatskim punjačem. Naš borbeni sistem je pokazao odlične rezultate i imamo potencijal što se tiče dronova, što borbenih - što izviđačkih - rekao je.

Različiti su termini za dronove, ali je, prema mišljenju Mlakara, konstantno reč o njima.

- Zavisi, gledajući Srbiju, imamo zavidan vojni potencijal. Došli smo do pregovora o višenamenskim borbenim avionima "Rafal". Hrvati ih već imaju, a mi treba da odlučimo šta ćemo, MIG 29 su samo privremena rešenja. Ako ispregovaramo mi ćemo izabrati potpuno nove avione, dok su Hrvati izabrali polovne. Paket je vredan 3 milijardi dolara! Poseduju ga samo bogate i vojno snažne zemlje - naglasio je.

Andrej Mlakar, vojni potencijal, Srbija
foto: Kurir tv

A za koje vreme možemo očekivati avione, Mlakar kaže da je obuka za "Rafal" dosta složena.

- Neki period od 5-6 godina, u zavisnosti od pregovora. Ovo nije ozvaničeno, pregovori postoje, mi smo odlazili u firme i gledali i u Francuskoj i u Grčkoj. Ako bi dobili ovaj jedan avion Srbija bi dobila ubitačnu platformu. To bi bio značajni iskorak u odnosu na period od pre 40 godina, za ovo područje Balkana. Mi imamo kapacitete za to, što, opet, zavisi od pregovora - dodao je.

Francuska je isporučila rakete Mistral koje domaća namenska industrija "već integriše" na PVO sistem PASARS - poznatiji kao ubica dronova.

Mlakar je pojasnio šta predstavlja PASARS koji je pravljen u garaži Srboauta.

- Radi se o stavljanju protivavionskog topa kalibra 40 mm Bofors, koji je bio vučna verzija, a stavljen na mobilnu verziju - šasiju, kamiona fab 26. Pasars se pojavio 2012. godine u jednoj radionici u Ostružnici, koja je kasnije postala ozbiljno preduzeće za moderniziaciju. Cilj je bio da se popune mehanizovane jedinice kojima je nedostajalo adekvatno vazduhoplovno oružje. Zamisao je bila hibridno oružje za zaštitu protiv napada helikoptera - kaže Mlakar, pojasnivši:

- Prilikom posete Makrona Srbiji odlučeno je da se nabavi Mistral oružje. Postavlja se na brodove i na već postojeće kopnene sisteme. Tada je krenulo da se priča o tome, a mi smo ga najavili kao ubica dronova, a može da se koristi i kao PVO - rekao je.

01:24

Skoro 40 godina mi nismo ulagali u oružje!

Na pitanje voditelja Miloša Anđelkovića šta je ono što stranci traže od našeg oružja, Mlakar odgovara da smo poznati po artiljerijskom oružju.

- Mi smo poznati još iz SFRJ kao prozvođači artiljerije, ariljerijskih granata, kalibra 155 mm, NATO standarda. Mi smo zemlja koja proizvodi i za istočni i za zapadni blok. Misli se na miniobacačke mine i na pušačku miniciju. Prozvodili smo oružje za sopstvene potrebe. Projekat "Nora" zaživeo je još za vreme SFRJ, pokojni konstruktor Anastas Paligorić je projektor svega. Kasnije je doživela usavršavanje i postala vučno artiljerijsko oružje. MI smo se prepoznali kao zemlja koja ima mogućnost izrade artiljerijskih sistema. Ubrzo smo se odlučili za razvoj borbenih vozila točkaša, pre svega "Lazar", oklopnih vozila Miloš, zatim, robotizovano vozilo "mala Milica", 2009. godine, pa smo dobili "malog Miloša" - robotizovanu platformu, koja se često može videti na vojnim vežbama - kazao je, pa izložio u nastavku ogroman potencijal Srbije.

- Krenuo je razvoj teškog borbenog vozila "Lazanski" top kalibra 57 mm - još jedan prototip koji se ispituje. Da ne govorimo o balističkoj zaštiti: šlemova, pancira, uniforma... "Zastava" naoružanje je srpski veliki proizvođač oružja. Srbija ima ogroman potencijal! Mi smo zemlja koja je uspela da izgradi dve fabrike municije. Jedna je u Alžiru, a druga fabrika eksploziva u Azerbejdžanu. To samo govori koliko znanje i vojnu moć smo mi imali. Ne postoji konflikt u svetu gde se ne koristi srpsko naoružanje - kazao je.

01:24

Srbija ima ozbiljan vojni potencijal!

Od procene stručnog kadra u Generalštabu vojske Srbije Mlakar kaže da će zavisiti šta će Srbija izvoziti i da li će.

- Od nas se zahteva određena priprema, da se ni bi desilo da smo " goli ko pištolj". Predsednik je potvrdio kolika je potrošnja granata. Svet se naoružava. NATO pakt je otkrio da su njihovi vojni kapacitteti daleko manji od onog što su tvrdili. NATO pakt je pokazao da nisu imali ni 500 operativnih tenkova u celoj Evropi! - rekao je i zaključio:

- Skoro 40 godina mi nismo ulagali u oružje! Nismo imali ni jedan tenk! Svet se probudio kasno. Suviše kasno su se pojedinci probudili i shvatili da je vrag odneo šalu, a rat je u toku!

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja