UZNEMIRUJUĆE PORUKE U ČUVENOM PARKU UPLAŠILE LJUDE! Svi se pitaju da li je moguće da će to da se desi i MOLE DA SE HITNO REAGUJE!
Ovi plakati su naljutili građane uplašene za sudbinu Pionirskog parka, Foto: Privtna arhiva

ljudi revoltirani - ne daju da prođe put, a nisu uvedili caku

UZNEMIRUJUĆE PORUKE U ČUVENOM PARKU UPLAŠILE LJUDE! Svi se pitaju da li je moguće da će to da se desi i MOLE DA SE HITNO REAGUJE!

Društvo -

Drveće u čuvenom Pionirskom parku u Beogradu izlepljeno je plakatama koje su najblaže rečeno zgrozile i uplašile mnoge građane prestonice. Ljuti su se javljali redakciji Kurira da ukažu na opasnost koja se sprema.

Plakati u Pionirskom parku
Plakati u Pionirskom parkufoto: Privtna arhiva

"Poštovani novinari, primetio sam da se u Pionirskom parku nalaze posteri na kojima piše "Ovuda će proći put" te sam se zabrinuo. Da li je moguće da će srušiti Pionirski park i tu sagraditi put? Šaljem vam fotografije sa lica mesta. Molim vas da reagujete! To vam je pre svega posao! Ne možemo dozvoliti da se ovo dogodi", glasi jedan od mejlova koji je stigao na našu adresu a potpisao ga je "zabrinuti građanin".

Jedna od poruka Kuriru zabrinutih i ljutih stanovnika Beograda
Jedna od poruka Kuriru zabrinutih i ljutih stanovnika Beogradafoto: Privtna arhiva

Pa, kakva se to nedaća nadvila nad nekadašnjom Dvorskom baštom, a danas jednim od najlepših centralnih beogradskih parkova?!

Zaista piše da će proći put kroz park koji je zaštićen Rešenjem Skupštine grada Beograda po osnovu Zakona o zaštiti životne sredine kao spomenik prirode, ali je i na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara definisan i kao zaštićena okolina nepokretnih kulturnih dobara: zgrade Starog dvora (danas zgrada Skupštine grada Beograd) i Novog dvora (danas sedište predsednika Republike Srbije), dok se u neposrednoj blizini Dom Narodne skupštine Republike Srbije i zgrada Skupštine Republike Srbije.

Plakati u Pionisrkom parku
foto: Privtna arhiva

"Ovuda će proći put. Izgradnja objekta sufinansirana je iz pretpristupnog fonda", navedeno je na plakatu a ispod postavljene fotografije zastave EU i zastava Srbije, narodna, bez državnog grba, kao i modifikovan logo IPARD (programa koji je instrument pretpristupne pomoći EU za ruralni razvoj namenjen zemljama kandidata za članstvo) s tim što je umesto D upisano slovo T.

Dalje se navode sledeći podaci: "Projekat Ovuda će proći put, investitor Pointless films, vrednost projekta 100.300.2024 rsd, iznos sufinansiranja 27.002.023 rsd".

Pionirski park
Pionirski parkfoto: Nebojša Mandić

Sve ima što bi trebalo da ukaže na to da će se zaista nešto desiti! A i hoće! Međutim, iako se pominje pojam "film", to nije bilo dovoljno da ublaži strepnje građana.

Očigledno nisu u tom pravcu ni razmišljali. A iznos sufinansiranja zapravo predstavlja datum 27. februar 2023. kada će na 51. FEST-u biti prikazan diplomski dugometražni film "Ovuda će proći put" scenaristkinje i rediteljke Nine Ognjanović.

Scena iz filma Ovuda će proći put
Scena iz filma Ovuda će proći putfoto: Promo

Ovo ostvarenje u produkciji kreativne grupe Pointless films, koja okuplja mlade filmske umetnike i ekološke aktiviste, je imalo svetsku premijeru na nedavno održanom 29. filmskom festivalu "Slemdens" (Slamdance) u Park Sitiju u SAD gde je osvojilo dve nagrade.

Radnja filma smeštena je u zaboravljeno selo, odsečeno od sveta, blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere.

Scena iz filma Ovuda će proći put
Scena iz filma Ovuda će proći putfoto: Promo

Uloge tumače Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

Sad da li je lepo da se na ovaj način reklamiraju u čuvenom parku je već drugo pitanje. Ali da je ova poruka na drveću onih koji se se zapravo zalažu za ekologiju i zaštitu prirode imala odjeka - imala je.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja