VOJSKA SRBIJE AKTIVIRA PROJEKAT TAMNAVA! Ubojite srpske orgulje ispaljuju 100 raketa u minutu! VIDEO
Foto: printscreen

prioritet odbrambene strategije

VOJSKA SRBIJE AKTIVIRA PROJEKAT TAMNAVA! Ubojite srpske orgulje ispaljuju 100 raketa u minutu! VIDEO

Društvo -

Srbija pravi svoj HIMARS (najubojitiji višecevni lanser projektila na svetu)! U našoj varijanti ovaj sistem zove se "Tamnava", a njegov razvoj je među prioritetima odbrambene strategije naše zemlje, kao i jačanja potencijala namenske industrije.

"Tamnavu" je pre nekoliko dana pominjao i predsednik Aleksandar Vučić.

- Videli ste i "Tamnavu"... To će biti velike stvari - poručio je šef države iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Tamnava" će, bez preterivanja, moći da stane rame uz rame s moćnim američkim HIMARS bacačima, piše Srpski telegraf.

bacač Tamnava, Tamnava
foto: printscreen

- Zasad je domet "Tamnave" 70 kilometara, međutim, ubrzano se radi na mnogo većem dometu. Rat u Ukrajini pokazao je da se, na kraju, uz svu sofisticiranu tehnologiju, sve svede na artiljeriju. Naša vojska je to shvatila i stručnjaci, a imamo ih vrlo kvalitetnih, rade na razvoju takvog oružja - ističe sagovornik iz Vojske Srbije, dodajući da se i u Abu Dabiju videlo koliki je to ne samo odbrambeni već i izvozni potencijal.

"Tamnava" je svoju premijeru imala 2019. i otad se radi na njenom razvoju i uključivanju u artiljerijske jedinice Vojske Srbije. Proizvođač je državna kompanija "Jugoimport SDPR". Kalibar projektila koje koristi "Tamnava" je 122 mm i 267 mm. Ono što je posebno ističe je činjenica da ubojite "srpske orgulje", kako zovu ovaj sistem, za samo jedan minut mogu da ispale čak 100 raketa.

Sistem "Tamnava" - činjenice

* šasija Kamaz 6560 8x8 s oklopljenom kabinom

* dužina 10,36 m

* širina 2,85 m

* visina 3,57 m

* težina do 38.000 kg

* samozaštita: mitraljez 12,7 mm

* kalibri: 122 mm, 262 mm

* domet: 70 km (262 mm), 40 km (122 mm)

* paljba: rafalna s razmacima od 0,8 sekundi do četiri sekunde, iz zaklona (25 m od vozila)

* vreme za pripremu za dejstvo: 90 sekundi

Veselin Šljivančanin, oficir JNA u penziji, naglašava da je artiljerija svakako jedan od najvažnijih rodova vojske:

- Radi se uvek i iznova na osavremenjivanju različitih sistema, ali nijedna vojska ne može da dejstvuje dobro ako nema dobru artiljeriju jer je ona ta koja može u svakakvim uslovima da dejstvuje. Najvažnija je u sadejstvu s pešadijom i oklopnim jedinicama. Sada imamo različite kalibre i različiti proboj tih projektila, međutim, dejstvo artiljerije je uvek razarajuće i ostvaruje veliki efekat u podršci pešadiji i oklopnim jedinicama.

Tok rata u Ukrajini, kako ocenjuju vojni stručnjaci, promenjen je u onom momentu kada su SAD poslale Ukrajini raketni sistem HIMARS. Uz to, Amerika je na liniju fronta dostavila i projektile većeg dometa za ovaj sistem, koji je pomogao da se gađaju ciljevi koji su daleko iza linije fronta. Projektilima iz HIMARS uništena su mnogobrojna ruska skladišta municije i komandni centri.

Kako ocenjuje Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, najmudrija odluka državnog rukovodstva Srbije s predsednikom Vučićem na čelu jeste ulaganje u bezbednosne i odbrambene kapacitete Srbije.

- Visok nivo bezbednosti garantuje visok nivo državne stabilnosti koja jeste osnovni preduslov za razvoj ekonomije i povećanje BDP. U tom pravcu ministar odbrane Miloš Vučević sprovodi povećanje plata oficirima i ljudstvu u srpskoj vojsci, kao i nabavku najsavremenije vojne opreme i odgovarajuće tehnike. Ukaz o osnaživanju specijalnih vojnih jedinica sa 5.000 novih pripadnika jeste najvažniji korak u predupređivanju svih potencijalnih pretnji za državu i naciju i omogućava samopouzdanje svim državno čuvarnim staležima da efikasno ispunjavaju svoju misiju - kaže Đurđev.

Kurir.rs/Republika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track