SRPSKI GENIJE ŽIVI OD 25.000 PENZIJE: Bez Nebojše ne bi bilo juga, NASA se otimala za njegov patent, a sada sprema IZUM ŽIVOTA
Foto: Kurir/Ž. Milenković

fenomen iz trstenika

SRPSKI GENIJE ŽIVI OD 25.000 PENZIJE: Bez Nebojše ne bi bilo juga, NASA se otimala za njegov patent, a sada sprema IZUM ŽIVOTA

Društvo -

Nebojša Milošević iz Male Sugubine kod Trstenika nakon 27 godina staža u tri fabrike postao je tehnološki višak i proveo narednih 20 godina na birou bez nadoknade.

Od 1993. do 2013. godine bio je na birou bez zdravstvene knjižice i kako kaže "žute banke".

Bez Nebojše ne bi postojali "fića", "jugo 45", "jugo 55", "florida"...

Za njegove patente otimala se američka NASA. Uštedeo je "Zastavi" milijarde dinara, a zbog unapređenja motora tenka (turbomotora), kojim se i danas ponosimo, kako veruje, proglašen je tehnološkim viškom.

- Kad je odglumljen stečaj Alatnice 1998. godine ja sam Privrednom sudu u Kraljevu podneo zahtev da imam autorska prava u toj firmi i da mi ta firma nije nadoknadila autorska prava… Sve je rešeno, a samo je moj predmet ostao nerešen bez ikakvih komentara - rekao je Milošević.

inovator, Trstenik
foto: Kurir/Ž. Milenković

Pored "Zastave" radio je još u "Prvoj petoletki" i "Saponiji".

- Još su se onda prodavali rezervni delovi za "floridu" i "juga", koje sam ja konstruisao, država je i dalje uzimala porez na promet, a za to nisam dobio ni dinara - zaključio je Nebojša.

Šumadijski genije, čiji je koeficijent inteligencije 203, živi sa manje od 25.000 dinara svoje i oko 18.000 suprugine penzije i zna da ništa ni danas ne bi mogao drugačije. Bez onoga što je osmislio ne bi bilo ni retardera na nemačkim kamionima. Na pitanje da li se neko okitio njegovim pronalascima, kaže: "Kud i kamo, i čitave firme".

Sada radi na mašini koja može da koristi okolnu energiju. Energiju biljaka, vode, sunca, svega iz okoline - i to sa velikih daljina. I da šalje na velike daljine, dodaje. Milošević kaže da je to šlag na torti njegovih pronalazaka.

Uz pomoć tog uređaja pronašao je do sada, kako kaže, više od hiljadu lokacija na kojima je nađena voda.

(Kurir.rs/Mondo/N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track