PETODNEVNA EKSKURZIJA KOŠTA 40.000 DINARA! Roditelji besni: Kao da idu na Maldive, NOĆ PLAĆAMO 10.000 DINARA, deca sama odustaju!
Foto: Profimedia/Ilustracija

BESNI

PETODNEVNA EKSKURZIJA KOŠTA 40.000 DINARA! Roditelji besni: Kao da idu na Maldive, NOĆ PLAĆAMO 10.000 DINARA, deca sama odustaju!

Društvo -

Petodnevna ekskurzija u Novi Pazar, Sjenicu, Trebinje i Višegrad na koju bi sadašnji učenici trećeg razreda Gimnazije "Patrijarh Pavle" u Beogradu trebalo da krenu početkom iduće školske godine košta čak 39.740 dinara!

Ponuda je stigla, roditelji su besni, a prva rata dolazi na naplatu već sad u martu - 5.930 dinara po učeniku. U tu cenu je uračunat aranžman od 4.390 dinara i dnevnica za profesore od 1.540 dinara, prema odluci saveta roditelja. I tako osam puta sve do oktobra, za kad je planirano da se maturantska ekskurzija održi.

Spava se jednu noć u Sjenici i tri u Trebinju, a otac jednog učenika kaže da je cena kao da noće na nekom egzotičnom ostrvu.

Ekskurzija
foto: Shutterstock, Ilustracija

- Cena ove ekskurzije je kao da decu šaljemo na Maldive, a ne da prenoće u Sjenici i Trebinju i obiđu Novi Pazar i Višegrad. Moramo da izdvojimo 10.000 dinara za jednu noć. Ovo je pljačka i velika nepravda, zbog ovakvih cena mnogi roditelji neće ni poslati dete na ekskurziju, koju toliko dugo čekaju - kaže nam jedan od roditelja, dodajući:

- Moje dete sigurno neće ići, drugari iz odeljenja su čak ujedinjeni protiv ovog putovanja, kako zbog lokacije, tako i zbog cene.

Direktor škole Jasmin Nikolovski kratko je rekao za Kurir da on zasad nije dobio nikakve žalbe roditelja.

- Sačekaćemo da vidimo koliko učenika će se prijaviti do kraja nedelje, pa ću tada prokomentarisati i reći šta sve ulazi u cenu - rekao je Nikolovski.

Da su cene ekskurzija dosta uvećane, potvrđuje za Kurir i Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj".

Dragana Soćanin
foto: Zorana Jevtić

- Iz svih krajeva naše zemlje žale se udruženju na cenu đačkih putovanja. Trebalo bi da savet roditelja ima uvid u specifikaciju troškova. Međutim, teško da se cene mogu korigovati. Istina je da su cene svega skočile, i da to i agencije navode kao razlog, ali plate nisu toliko porasle i mnogi roditelji neće moći to da plate, čak ni na rate - kaže Soćaninova i dodaje:

- Ne znamo šta bi bilo rešenje, osim organizovanja jednodnevnih izleta ili ekskurzija sa manje noćenja i odabira bližih destinacija. Nastavničko veće pri odabiru destinacija i broja dana to takođe treba da ima na umu.

Šta sve ulazi u cenu

  • Jedno noćenje u hotelu sa tri zvezdice u Sjenici s doručkom i večerom
  • Tri noćenja u Trebinju u hotelu sa četiri zvezdice, doručkom i večerom
  • Obilasci po programu putovanja
  • Ulaznice po programu
  • Licencirani turistički vodiči
  • Gratis mesta za odeljenske starešine sa minimalno 60 odsto prijavljenih učenika
  • Gratis putovanje za jednog učenika od 20 đaka koji mogu da plate
  • Popust za blizance - jedan plaća punu cenu, drugi 50 odsto

Savet roditelja treba da prodiskutuje o svemu tome s direktorom pre nego što škola objavi tender. Savet odlučuje samo o visini dnevnica za nastavnike, ali svakako može da učestvuje sa predlozima u procesu odluka koje donosi nastavničko veće za ekskurzije.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

03:46

PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track