DA LI JE MOGUĆE NESTATI SA LICA ZEMLJE? Privatni detektiv Uglješa Grgur: Ovako prevaranti vrebaju kada žele da UKRADU IDENTITET
Uglješa Grgur, Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv:

DA LI JE MOGUĆE NESTATI SA LICA ZEMLJE? Privatni detektiv Uglješa Grgur: Ovako prevaranti vrebaju kada žele da UKRADU IDENTITET

Društvo -

Pitanje koje je ovih dana nametnula hit serija "Prsten sudbine" koju su gledaoci pretpremijerno u petak u rekordnom broju pratili na Kurir TV jeste - da li je i kako moguće preuzeti tuđi identitet?

Svedoci smo da gotovo svakog dana čujemo informaciju o nekoj nestaloj osobi. Ponekad je nestanak posledica nesrećnog slučaja, pojedini ljudi budu oteti, ali šta se dešava onda kada je nestanak svesna odluke pojedinca?

Da li je i kako moguće nestati sa lica zemlje?

Koliko je teško promeniti identitet, i šta sve ovaj proces podrazumeva?

O ovim temama pričali su sa Uglješom Grgurom, privatnim detektivom, voditelji emisije "Puls Srbije".

Krivični zakonik Srbije, prema Grguru, nema u svom telu krađu identitetu.

- U našem krivičnom zakoniku ne postoji krađa identiteta, već falsifikacija dokumenata. To je kada kradljivac koristi vaše ime i prezime, koristi vaše platne kartice, ili da bi vršio krivična dela, terorizma... Oni na sve načine pokušavaju da dođu do podataka te osobe, da bi time sebi olakšali dalje planove - rekao je.

05:20

Kako promeniti identitet?

U jedinstvenom informacionom sistemu MUP bilo je slučajeva gde lice umre, a neko uzme te podatke i tako se predstavlja i dalje, jer se na primer u MUP ne obriše i onda to može dugo da traje dok se uđe u trag.

Uglješa Grgur
foto: Kurir tv

- Osoba koja želi da uzme identitet, ona uzme osobu sličnih godina, njene podatke, promeni svoje ime i prezime i tako dalje lakše manipuliše - rekao je Grgur i dao primer kako se zaštiti od toga.

- Strogo obratiti pažnju da li je neko iza ramena kada kucate pin. Kada plaćate karticom nikom nemojte reći broj pina. Ako i neće taj kome ste rekli, čuće neko pored. Kradljivci plaćaju ljude da daju podatke o građanu na kog su se namerili da prevare. Dobićete, na primer, elektronsku poštu da vam se nudi nešto povoljno, a zauzvrat traže od vas da date matične podatke - kazao je Grgur ukazavši na opreznost pri davanju ličnih podataka .

- Mi sami treba da se zaštitimo - rekao je.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja