PISALO DA TRAŽE PRODAVCA, A ONDA SU REKLI DA SAM ŽENSKO I DA NEĆU MOĆI Prokupčanka nije slutila ŠTA JE ČEKA na razgovoru za posao
Foto: Shutterstock

RAZOČARANJE

PISALO DA TRAŽE PRODAVCA, A ONDA SU REKLI DA SAM ŽENSKO I DA NEĆU MOĆI Prokupčanka nije slutila ŠTA JE ČEKA na razgovoru za posao

Društvo -

M.J. (46) iz Prokuplja bila je vidno uznemirena i razočarana kada su u jednoj prokupačkoj prodavnici auto-delova odbili da je uposle jer je žensko. Kako tvrdi, bukvalno joj je rečeno da se ona kao žensko ne razume u delove za automobile, pa da ne mogu da je prime.

- Bila sam danas da kao i obično trazim posao. I na jednoj prodavnici auto- delova piše da traže radnike bez i sa iskustvom. Vlasnica mi je rekla, pošto je znam iz viđenja, da mogu i žene da rade, jer i ona radi. Rekla mi je da sačekam malo jer već imaju kandidata sa kojim razgovaraju o poslu - počinje priču M.Z. o onome šta je danas doživela.

Dodaje da je posle dužeg vremena ta vlasnica izašla sa mužem i da joj se on izvinio, ali da ne može da je prime.

- Rekao mi je bukvalno: ”Izvini, mi ne primamo ženske radnike, ipak muško bolje zna od ženskog”. Bila sam u šoku, ali je pokušao da mi objasni da su u pitanju delovi za automobile. Ja sam to znala, naravno. Baš mi je bilo krivo. U Kompaniji “Leoni” sam radila muški posao bolje nego muškarac, a ne mogu u prodavnici da naučim- besna je M.J.

Dodaje da u trgovini ima više godina iskustva, radila je i kao magacioner, upravnik odmarališta, čak sezonski ove zime kao recepcionar na Kopaoniku. Zbog poznavanja engleskog jezika, imala je posao I u turizmu.

- Ne stidim se poštenog posla i sve mogu. Primetila sam na više mesta u gradu da traže radnike, a kada uđeš da se raspitaš, prvo pogledaju kako izgledaš. Kada i počneš probni rad, kažu jedno da radiš, a onda ti dodaju milion dodatnih poslova. Posebno taj probni rad je grozna, jer te maksimalno iskoriste i ne plaćaju ga- očajna je naša sagovornica, koja već godinu dana nema stalno zaposlenje.

Ona je poljoprivredni tehnolog, ali kako kaže nikada nije radila u svojoj struci.

Za nju je posebno ta podela na muške i ženske poslove neprihvatljiva, jer smatra da u 21. veku ne bi smelo da bude polne diskriminacije.

Kurir./B.R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track