LOV U MUTNOM! PRIVATNI VRTIĆ OTIMA RODITELJIMA PARE, PODIŽE CENU ZA 6.000! Boravak ide na čak 44.000! EVO U ČEMU JE CAKA!
Foto: Nsuzivo/Pavle Pejić

roditelji besni

LOV U MUTNOM! PRIVATNI VRTIĆ OTIMA RODITELJIMA PARE, PODIŽE CENU ZA 6.000! Boravak ide na čak 44.000! EVO U ČEMU JE CAKA!

Društvo -

Privatni vrtić "Panoramica" s Voždovca u Beogradu najavio je novo poskupljenje od maja, pa će boravak deteta koštati neverovatnih 44.000 dinara mesečno. Poskupljenje je oko 6.000 dinara, tačno onoliko za koliko je gradonačelnik Aleksandar Šapić obećao da će Grad Beograd od septembra roditeljima povećati subvencionisaje boravka u predškolskim ustanovama. Upravo zato roditelji optužuju ovaj vrtić za lov u mutnom i pokušaj otimačine njihovih 6.000!

Roditelji dece koja idu u predškolsku ustanovu "Panoramica" pre nekoliko dana bili su zatečeni mejlom koji su dobili, a u kojem im se saopštava da cena od 1. maja ide na 44.000 dinara, umesto dosadašnjih 38.000. A podsetimo, Šapić je već najavio da će sva deca u Beogradu od 1. septembra imati besplatne vrtiće, što podrazumeva da će Grad subvencionisati roditeljima punu ekonomsku cenu boravka od 28.095 dinara, umesto dosadašnjih nešto više od 22.000. Zahvaljujući tome za decu koja idu u državne vrtiće boravak će biti besplatan, dok će roditelji onih koja borave u privatnim plaćati 6.000 manje nego do sada. Tako bi trebalo da bude. Međutim...

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

- Kada je gradonačelnik najavio da će i nama, koji zbog manjka mesta nismo uspeli decu da upišemo u državni vrtić, refundacija biti uvećana za oko 6.000, odahnuli smo jer će nam, konačno, kućni budžet bar malo biti rasterećen. I to tim pre što je pre nepunih pet meseci naš vrtić podigao cenu na konto inflacije - sa 35.000 na 38.000 dinara. Isto su uradili i u septembru 2021, kad inflacije, odnosno drastičnog skoka cena nije ni bilo - sa 32.000 na 35.000. A sada najavljuju duplo veće poskupljenje, koje se maltene u dinar poklapa sa iznosom za koji Grad povećava refundaciju. Više je nego očigledno da hoće da nam otmu dodatne pare koje će nam Grad dati. Prevršili su svaku meru! Sve grupe kolektivno pišu vrtiću sa zahtevom da odustane od poskupljenja - kaže za Kurir jedna majka, čije ime je poznato redakciji, a koja želi da ostane anonimna.

Ako vrtić sprovede svoju nameru, ističe ona, od maja će morati za dvoje dece da plaća 44.000 dinara, jer će za jedno, uz dotaciju grada, mesečno davati 22.000! Dodaje da čuju i da su se još neki privatni vrtići dosetili da isto urade, pa će se roditelji udružiti i zajedno ići kod gradonačelnika ako zatreba.

PU "Panoramica" nije odgovorila na pitanja Kurira do zaključenja ovog teksta.

GRAD BEOGRAD: CENE DA BUDU PRIHVATLJIVE

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda za Kurir su naveli da će Grad od septembra za boravak dece i u državnim i privatnim predškolskim ustanovama uplaćivati jednak iznos, odnosno iznos u visini ekonomske cene boravka u vrtiću:

- Sekretarijat ne može uticati na određivanje cene koju će privatne predškolske ustanove (PPU) naplatiti roditeljima, s obzirom na to da Grad nije njihov osnivač, već druga fizička ili pravna lica. Svakako ćemo apelovati na PPU da cene boravka dece u njihovim objektima budu prihvatljive za roditelje beogradskih mališana.

RODITELJI PREDLAŽU BOJKOT

"Panoramica" je, ističe majka, već enormno podigla i cene vannastavnih aktivnosti, a sada roditelji predlažu, u slučaju da ne odustane od najavljenog poskupljenja, da svi u jednom danu ispišu decu s dodatnih aktivnosti koje plaćaju, među kojima su sportić, likovno, muzičko, pa i sa prolećne ekskurzije, koja ide nedugo posle zimovanja.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja