U ŠKOLU DONOSI BOKSER, STOLICOM UDARA DECU PO GLAVI, NA MREŽE STAVLJA SLIKE ORUŽJA: Centar traži rešenje za četvrtaka lozničke OŠ
Foto: Kurir/T.Ilić

vršnjačko nasilje

U ŠKOLU DONOSI BOKSER, STOLICOM UDARA DECU PO GLAVI, NA MREŽE STAVLJA SLIKE ORUŽJA: Centar traži rešenje za četvrtaka lozničke OŠ

Društvo -

LOZNICA - Povodom slučaja učenika četvrtog razreda lozničke OŠ ‘’Vuk Karadžić’’ koji prema tvrdnjama roditelja ostale dece već skoro četiri meseca maltretira mlađe đake juče se oglasio saopštenjem Centar za socijalni rad u Loznici.

Podsećaju da je u školi održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Centra za socijalni rad Loznica, lozničke Policijske stanice i škole (direktor i pedagoško-psihološka služba) sa ciljem da se ‘’pronađe rešenje koje je u najboljem interesu maloletnog deteta, ali i druge dece koja pohađaju nastavu u ovoj školi’’.

Navode da će Centar za socijalni rad ‘’zajedno sa ostalim relevantnim ustanovama i organizacijama, a najpre školom’’, raditi na pružanju ‘’odgovarajućih usluga maloletnom detetu’’.

- Važno je istaći da se radi o detetu iz porodice u kojoj nedostaje jedan roditelj, koje je više puta menjalo životnu i školsku sredinu usled česte promene mesta stanovanja roditelja, čiju porodicu odlikuje nepovoljna ekonomska situacija. Svi ovi i drugi faktori negativno su se odrazili na dete koje sada ima probleme u ponašanju.

U Centru za socijalni rad sa ovom porodicom rad je otpočet znatno ranije zbog neprilagođenog ponašanja deteta u prethodne dve škole tako da stručni radnici već duže vreme intenzivno rade sa njim i njegovim roditeljem na prevazilaženju problema i unapređenju roditeljskih veština.

Na osnovu dosadašnjeg višemesečnog rada tokom kojeg su iscrpljeni svi oblici savetodavnog rada zaključak je da željeni ishod nije ostvaren te će organ starateljstva preduzeti određene strože mere iz oblasti porodično-pravne zaštite maloletnog deteta – stoji u saopštenju.

Kao ustanova socijalne zaštite koja obavlja poslove zaštite i pomoći porodici razumemo zabrinutost roditelja druge dece, kao i šire javnosti, navode iz Centra koji ističe da će ‘’udruženo sa ostalim subjektima sistema borbe protiv vršnjačkog nasilja’’ nastojati da adekvatno i blagovremeno reaguju na fenomen vršnjačkog nasilja.

Kao što je naš list već pisao, dečak u školu donosi bokser, podiže stolice da drugu decu udari po glavi, a po društvenim mrežama objavljuje preteće poruke i fotografije oružja.

Zbog takve situacije neki roditelji tvrde da su ako se ništa konkretno ne učini, ne pomogne dečaku i ne popravi njegovo ponašanje, spremni da premeste decu u drugu školu. Roditelji žele da im deca budu bezbedna, a ne da ih na časove šalju sa strepnjom i strahom.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja