ESKOBAR O EVROPREDLOGU: ZSO će se ostvariti! Sporazum o normalizaciji odnosa do kraja godine, NEMA POTPISA U OHRIDU
Foto: screenshot Video Plus

konferencija za novinare uživo

ESKOBAR O EVROPREDLOGU: ZSO će se ostvariti! Sporazum o normalizaciji odnosa do kraja godine, NEMA POTPISA U OHRIDU

Politika -

Istakao da je činjenica da se ZSO nalazi u Briselskom sporazumu pa dodao: Ne očekujem da će biti nekog potpisivanja sada, ali se nadam napretku. Poručio i da je konačni dogovor o normalizaciji odnosa moguć do kraja godine

BEOGRAD - Iz perspektive SAD, mi smatramo da ovaj sporazum (evropski predlog za KiM) daje jednu od najboljih mogućnosti da se region pokrene napred, da stvori mirne uslove za sve ljude koji žive u regionu i da se iskoristi ova prilika koju pruža ne samo Evropa, nego i SAD i cela transatlantska zajednica u celini, rekao je Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, u jutrošnjem obraćanju uživo iz američke ambasade u Beogradu.

1 / 5 Foto: screenshot Video Plus

Eskobar je izjavio da je svrha njegove posete da radi sa političkim liderima u regionu kako bi se napredovalo po evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, uz napomenu da se radi o sporazumu o normalizaciji, a ne priznanju.

Kad je reč o sastanku u Ohridu, Eskobar je rekao da su očekivanja SAD da se ljudi sretnu da saslušaju, da se dva lidera sretnu, da razmišljaju o preprekama i načinu kako da ih prevaziđu, te da sa tog sastanka izađu shvativši da ćemo nastaviti da radimo dok se to ne razreši.

- Moram da kažem da je pre svega ovo sporazum o normalizaciji a ne o priznanju kao i da - iako je američka pozicija da je Kosovo nezavisna zemlja, smatramo da bi region imao koristi od "međusobnog priznanja" ali da se ovde ne radi o tome - rekao je Eskobar dodavši da bi ulaskom tzv. "Kosova u UN bio ubrzan proces integracije čitavog regiona".

"Konačni sporazum moguć ove godine"

Eskobar je kazao da bi konačni dogovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine mogao da se ostvari do kraja ove godine i da misli da je to potpuno moguće.

O Zajednici srpskih opština

Ono što se nadamo da ćemo učiniti jeste bolji i jači položaj Srba na KiM, i nadamo se da će ZSO biti implementirana, jer to je nešto zaista dobro, dodao je on.

"Ne očekujem da će biti nekog potpisivanja sada, ali se nadam napretku. Želimo da vidimo priznanje da je ZSO značajna stvar za Srbiju i (tzv.) Kosovo", kazao je Eskobar i naglasio da je činjenica da se ZSO nalaze u Briselskom sporazumu: "Ona će se ostvariti, pitanje je kada."

Kazao je i da "bismo želeli da vidimo veće učešće Srba na kosovskim izborima”.

"Bliži smo sastavljanju ZSO, jer kosovska vlada konačno shvata da ovo mora da se ispuni. Mnogo smo bliži implementiranju ZSO nego prethodnih nedelja", dodao je on.

- Želimo da obe strane budu ozbiljne u traženju ovih mogućnost da budu konstruktivne i fleksibilne i da imaju viziju i da iskoriste ovu priliku koja im se pruža, ne samo Evropa već i SAD i transatlantska zajednica u celini, kazao je izaslanik Eskobar.

Gabrijel Eskobar
foto: screenshot Pink tv

Eskobar je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je stav SAD da je evropski predlog najbolji prilika za napredovanje u procesu normalizacije.

Očekujemo da strane budu ozbiljne, fleskibilne i konstruktivne, da Kosovo i Srbija imaju mirne, predvidive i konstruktivne odnose i od toga će korist imati ceo region, naglasio je Eskobar.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track