PRIJAVA ZA BESPLATNE UDŽBENIKE DO 10. APRILA: Beogradski osnovci iz socijalno ugroženih porodica dobijaju DUPLE KOMPLETE!?
Foto: Zorana Jevtić

POČELA PRIJAVA u školama

PRIJAVA ZA BESPLATNE UDŽBENIKE DO 10. APRILA: Beogradski osnovci iz socijalno ugroženih porodica dobijaju DUPLE KOMPLETE!?

Društvo -

Ministarstvo prosvete obavestilo je roditelje učenika osnovnih škola da i ove godine obezbeđuje besplatne udžbenike i druga nastavna sredstva iz udžbeničkih kompleta, koje su škole izabrale za školsku 2023/2024. godinu.

Prijava je počela i vrši s u školi do 10. aprila 2023. godine.

Škole će preko razrednih starešina i učitelja, putem uspostavljenih kanala komunikacije, blagovremeno obavestiti roditelje, odnosno druge zakonske zastupnike učenika o proceduri, neophodnoj dokumentaciji i rokovima, saopštilo je ministarstvo na čijem čelu je ministar Branko Ružić.

Branko Ružić
Branko Ružićfoto: Kurir tv

Ko ima pravo na besplatne udžbenike?

Pravo na besplatne udžbenike za školsku 2023/2024. godinu imaju sledeće kategorije učenika:

  • Učenici iz socijalno/materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći)
  • Učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu
  • Učenici koji obrazovno-vaspitni rad ne ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, ali imaju potrebu za prilagođavanjem (uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format)
  • Učenici osnovnih škola koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja
  • Učenici sa izuzetnim sposobnostima koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu sa proširenim i obogaćenim sadržajima, odnosno po IOP-u 3
  • Učenici prvog i drugog razreda koji su gluvi, a kojima su potrebni prilagođeni udžbenici u elektronskom formatu, sa video sadržajima na srpskom znakovnom jeziku.

Кompleti udžbenika koje obezbeđuje Ministarstvo su:

  • U prvom ciklusu (1- 4. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, priroda i društvo i strani jezik kao obavezni predmet;
  • U drugom ciklusu (5-8. razreda) osnovnog obrazovanja i vaspitanja, za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, odnosno srpski jezik/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Ministarstvo prosvete Program besplatnih udžbenika sprovodi od 2011. godine u cilju dodatne podrške učenicima iz osetljivih kategorija, ali i podrške nadarenim učenicima. Imajući u vidu važnost dostupnosti obrazovanja za sve, Ministarstvo obezbeđuje besplatne udžbenike na jezicima nacionalnih manjina za navedene kategorije učenika.

Za nabavku besplatnih udžbenika Ministarstvo je u budžetu za ovu godinu obezbedilo 720 miliona dinara, a pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 88 000 učenika, navedeno je u saopštenju.

Nema dogovora

Istovremeno je i Grad Beograd, koji vodi gradonačelnik Aleksandar Šapić, saopštio da obezbeđuje besplatne udžbenike za svu beogradsku decu.

Aleksandar Šapić
Aleksandar Šapićfoto: Printscreen Studio B

Grad Beograd, kako je ranije odlučeno, od 1. septembra obezbediće besplatne udžbenike za svu beogradsku decu, koja pohađaju osnovne i srednje škole na teritoriji Beograda, podsetio je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

Sredstva za tu namenu planirana su budžetom za 2023. godinu. Procedura će biti takva da će škole birati izdavače, a kada se čitava procedura završi, novac će biti uplaćen izdavačima za komplete udžbenika za tačan broj dece koja su upisana u osnovne i srednje škole u glavnom gradu.

Ovo je odluka Skupštine grada Beograda, doneta na predlog gradonačelnika Beograda, naglašava Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

- Ministarstvo prosvete nije bilo zainteresovano da se dogovorimo, pa da za decu iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija kojima su oni do sada davali udžbenike ne trošimo dupli novac. Zbog toga te porodice će dobiti duple udžbenike i od resornog ministarstva i od Grada Beograda - precizirano je u saopštenju.

Dakle, pravo na besplatne udžbenike imaće sva deca Beograda i to će biti olakšica za roditeljski budžet koji će im od nove školske godine obezbediti Grad.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track