"IMAMO VEĆI PROBLEM S VLASNICIMA NEGO S PSIMA" Stručnjak o čestim napadima: Vrlo je važno da poštujete OVA DVA PRAVILA (VIDEO)
Goran Šarenac s psom, Foto: Kurir Televizija

kurir tv

"IMAMO VEĆI PROBLEM S VLASNICIMA NEGO S PSIMA" Stručnjak o čestim napadima: Vrlo je važno da poštujete OVA DVA PRAVILA (VIDEO)

Društvo -

Vesti o napadima pasa sve češće uznemiruju javnost.

Prethodne godine u Srbiji je prijavljeno 860 ujeda vlasničkih pasa, a samo u Beogradu čak 175.

Ko je dužan da se brine o njima i koji je način brige najadekvataniji istraživala je novinarka Kurir TV Ivana Jovanović sa svojim sagovornikom, kinološkim sudijom Goranom Šarencem.

- Napadi pasa u poslednje vreme niti su više niti manje broniji, uobičajena je statistika. Apelovao bih na sve vlasnike da budu odgovorni. Grad Beograd je doneo pravilnik o ponašanju vlasničkih pasa. Već posle četiri meseca trebalo bi da ga odvedete na socijalizaciju, što traje od jednog do tri meseca - kaže Šarenac.

Pojasnio je i kakva je uloga instruktora tokom socijalizacije pasa, ali i njihov odnos s vlasnicima.

- Instruktori služe da vlasnicima pasa prenesu svoje znanje. Mi kad u Kinološkom društvu Novi Beograd radiomo socijalizaciju, insistiramo da dođe ne samo vlasnik, već čitave porodice. Paradoksalno je da nemamo problem sa kucama koliko s vlasnicima. Neko je više, neko manje talentovan da ima kućnog ljubimca. Već posle 6-7 časova kuca nauči osnovne komande. A ostali period posvećujemo vlasnicima koji moraju da shvate kako se ponašati kad imate ljubimca - dodao je Šarenac.

Goran Šarenac, kinolog, psi
foto: Kurir TV

Novinarku Ivanu Jovanović interesovalo je kako se ponašati na ulici kad se susretnemo s vlasničkim psom.

- Uvek pitajte da li smete da pomazite psa, tako učite i decu. Desi se da je kuca nekad nervozna, da je boli zub, da je prehlađena ili se oporavlja od operacije. Zato uvek pitajte za dozvolu vlasnika da pomazite psa, uvek sa odstojanja od 2-3 metra. Vlasnik najbolje zna da li je pas uvek spreman za maženje - objasnio je Šarenac.

05:00

IMAMO VEĆI PROBLEM S VLASNICIMA NEGO S PSIMA Stručnjak o čestim napadima: Vrlo je važno da poštujete OVA DVA PRAVILA

Podvukao je i alternativu za pristup psima koje su u pratnji vlasnika.

- Postoji i druga varijanta, a to je da zaobiđete tog psa. Zašto biste mazili nečiju kucu, bolje imati svoju. Ako već nemate, pitate vlasnika, čučnete na metar odstojanja, pustite kucu da vas omiriše i tad će vam dati znak da li želi da je pomazite.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track