KAČAREVO ZAVIJENO U CRNO ZBOG SAMOUBISTVA UČENIKA (14): Oglasili se nadležni, EVO ŠTA KAŽU O TRAGEDIJI (FOTO)
Dečak preminuo posle skoka sa prozora škole, Foto: Kurir

TUGA

KAČAREVO ZAVIJENO U CRNO ZBOG SAMOUBISTVA UČENIKA (14): Oglasili se nadležni, EVO ŠTA KAŽU O TRAGEDIJI (FOTO)

Društvo -

Učenik (14) Osnovne škole "Žarko Zrenjanin" u Kačarevu kod Pančeva, koji je u sredu izvršio samoubistvo skočivši kroz prozor drugog sprata škole, biće sahranjen danas na lokalnom groblju tog mesta.

U Kačarevu vlada muk, a mesto je oblepljeno umrlicama na kojima piše: "Tužnim srcem javljamo svim rođacima, prijateljima i poznanicima da je 29. marta u 14. godini preminuo naš voljeni..."

Škola u koju je dečak išao juče nije radila. Deca su u prepodnevnoj smeni došla samo na jedan čas i puštena su kući. Direktorka i nastavno osoblje koje je bilo u školi nisu želeli da daju izjave. A meštani su u neverici gledali dečakov lik sa umrlice. Suze i tugu nisu skrivali.

- Bio je dobar dečak, nije bio problematičan, ni on, ni njegova porodica - rekao nam je jedan od meštana.

Kaže, netačni su pojedini napisi da je pre skoka sa prozora dečak "popio neku tabletu" za koju se sumnja da je droga. On je tog dana popio lek koji mu je bio deo redovne terapije.

- Kako mi je ispričalo dete, koje ide u ovu školu, dečak je sedeo na času i počeo najpre da udara glavom u klupu. Nastavnica nemačkog kod koje je imao čas smirila ga je, a on je rekao da nema vazduha i zatražio je da se otvori prozor. To su i učinili, niko se nije nadao da će skočiti. Posle nekoliko sekundi je preskočio klupu i... Nastavnica je počela da vrišti. Njegov drug, koji ide u šesti razred, imao je čas u učionici u prizemlju i, kada je video šta se desio, iskočio je da pritekne u pomoć. Uzvikivao je njegovo ime.

OŠ Žarko Zrenjanin u Kačarevu
OŠ Žarko Zrenjanin u Kačarevufoto: Petar Aleksić

Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje su istakli da su duboko ožalošćeni zbog gubitka života učenika:

"Želimo da istaknemo da smo posvećeni pružanju svake vrste pomoći koja je potrebna da bi se pogođeni nosili s gubitkom. Svesni da će se usled ove tragedije postavljati mnoga pitanja, jer je gubitak mladog života nenadoknadiv, smatramo da je u ovom trenutku važno i da nadležnim organima damo dovoljno vremena kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice koje su dovele do ovog uistinu tragičnog čina."

Ministarstvo prosvete

Veliki gubitak i važna je adekvatna psihološka podrška

Ministarstvo prosvete juče je saopštenjem izrazilo veliko žaljenje, te porodici, prijateljima i nastavnicima nastradalog dečaka uputilo saučešće.

- Ovo je veliki gubitak za sve, zato je važno da se pruži adekvatna psihološka podrška. Škole i stručne psihološko-pedagoške službe u ovako kriznim situacijama pružaju podršku učenicima i zaposlenima u skladu sa Priručnikom za postupanje u kriznim intervencijama. Ministarstvo je u komunikaciji sa školom, pruža joj podršku i prati postupanje. Kada je reč o tragičnom događaju i okolnostima pod kojima se desio, policija sprovodi istragu.

Dečak je pre kobnog skoka bio sa majkom na razgovoru kod direktorke. Urađen je obdukcioni nalaz i ustanovljeno je da je smrt bila nasilna i da je nastupila usled pucanja aorte, što se desilo kada je pao na zemlju. Više javno tužilaštvo je obavilo uviđaj i naložena je istraga, a naloženo je i da se, osim obdukcije, uradi i analiza na prisustvo opojnih droga i alkohola.

Kurir.rs

Bonus video

00:22

Zgrada na Banjici gde je izvršeno ubistvo i samoubistvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track